вівторок, 6 квітня 2021 р.

Інформаційние запрошення у світ хімії "Хімія та побут"

Відділ читальної зали філії в рамках предметного Тижня з хімії   пропонує старшокласникам інформаційние запрошення у світ хімії."Хімія та побут"

Значення хімії в житті людини дуже важко переоцінити, адже ці процеси оточують нас всюди: починаючи від елементарного приготування їжі і закінчуючи біологічними процесами в організмі. Досягнення в цій області знань приносили людству і величезний збиток (створення зброї масового ураження), і дарували порятунок від смерті (розробка медикаментів від захворювань, вирощування штучних органів). Ставитися байдуже до цієї науки неможливо: стільки суперечливих відкриттів не відбувалося ні в якій іншій галузі знань.

Роль хімії в житті людини: побут

Ця область неможлива без хімічних процесів: наприклад, мало хто замислюється, коли підпалює сірник, про те, що здійснює цим складний хімічний процес . Або, наприклад, дотримання особистої гігієни теж супроводжується хімічними реакціями, коли людина використовує мило, яке піниться при взаємодії з водою. Та ж прання з застосуванням порошків, ополіскувачів для пом’якшення білизни супроводжується такими реакціями.

Коли людина п’є чай з лимоном, то помічає, що забарвлення напою слабшає, якщо додати в окріп цей фрукт, і навряд чи багато хто сприймав в цьому випадку чай як кислотний індикатор, подібний лакмусу. Цю ж реакцію ми можемо спостерігати, якщо збризкаємо синю капусту оцтовим розчином: вона при цьому стане рожевою.

Коли люди роблять ремонт і замішують цемент, обпалюють цегла, гасять водою вапно, то відбуваються складні хімічні процеси, про які в повсякденному житті ми не замислюємося, але без них не обійшовся б жодна людина.

Хімія в житті людини: медицина

У медицині є маса прикладів найскладніших хімічних реакцій, що використовуються навмисно. За допомогою змішування речовин виходять медикаменти, а коли вони вступають в реакцію з клітинами організму, настає одужання.

Проте, хімія може грати як творчу роль в медицині, так і руйнівну, адже створюються не тільки ліки, але і отрути – токсичні речовини, що наносять шкоду здоров’ю людини. Як приклад: створення коронавірусу.

Хімія в житті людини: біологічна сторона життєдіяльності

Хімія – частина нашого життя, і без певних процесів , які відбувалися на Землі до того, як зародилося життя, природно, нас би не було. Засвоєння їжі, дихання людини і тварини засноване саме на хімічних реакціях. Той же процес фотосинтезу, без якого люди не зможуть жити, теж супроводжується хімічними процесами.

Хімія в житті людини: виробництво

Знання про такого роду процесах широко застосовуються в промисловості, на їх основі розробляються нові технології.

Сьогодні нафтохімічна і хімічна промисловість – одні з найбільш значущих галузей економіки, і це говорить про те, що хімічні процеси і знання про них грають важливу роль у суспільстві. Лише від людства залежить, як їх використовувати – в творчих або руйнівних цілях, адже серед розмаїття хімічних речовин можна зустріти і небезпечні для людини.

Таким чином, хімія в житті людини – це і панацея від захворювань, і зброя, і економіка, і приготування їжі, і, звичайно ж, саме життя.

Тим старшокласникам, які ще не визначились з вибором професії , пропонуємо подумати саме про професію хіміка. Отримати її можна в ЧНУ ім Ю. Федьковича.. Детальна інформацію про умови прийому на навчання  викладена на сайті університету у підрозділі "Абітурієнту"www.youtube.com/watch





Немає коментарів:

Дописати коментар