четвер, 1 квітня 2021 р.

Інформаційне посилання "Знайомимось із птахами"(1 квітня - Міжнародний день птахів (День орнітолога).

 


Для всіх , хто залюблений у природу, цікавиться питаннями природничих знань і, зокрема, екології  нагадуємо , що сьогодні , 1 квітня, - Міжнародний день птахів (День орнітолога). Пропонуємо Вам добірку цікавих фактів про птахів , що  проживають на території Буковини.

30 цікавих фактів про птахів, що трапляються на території НПП «Черемоський»
 

Птахи є невід’ємною частиною живої природи. Вони поширені в різних куточках нашої планети, де є сприятливі умови для їх життя. Скільки комах-шкідників і личинок вони знищують влітку, не злічити! Працюють, не покладаючи крил і дзьобів! Птахи – справжня окраса природи. Вони не лише радують нас своєю присутністю, зачаровують розмаїттям свого оперення, гнучкістю поведінки і, звичайно, співом, але й відіграють важливу роль в екосистемі.

У світі існує багато різних видів птахів. В Україні налічується понад 400 їх видів. Наш край теж відзначається багатством і різноманітністю пташиного світу. У різних біотопах національного природного парку «Черемоський» встановлено перебування 127 видів птахів. За статусом перебування 116 представників належать до достовірно гніздових (68 з них – перелітні, а 48 залишаються зимувати), пролітними є 4 види та залітними – 7. Кілька десятків видів птахів ведуть повністю чи частково осілий спосіб життя. Найбільша частка видів птахів належить до ряду Горобцеподібні (Passeriformes) – 57,4 %, значно менше видів ряду Соколоподібні (Falconiformes) – 11,8 %, Дятлоподібні (Piciformes) – 6,3 %, Совоподібні (Strigiformes) – 4,7%, Куроподібні (Galliformes), Голубоподібні (Columbiformes) (по 3,9 %) і Гусеподібні (Anseriformes) – 3,2 %, решта рядів мають менше 3 % відсотків, тобто представлені лише 1-3 видами.

В даній замітці зібрані 30 найбільш цікавих фактів про птахів, які трапляються в тому числі й на території НПП «Черемоський». Цілком можливо, що деякі з них вам уже відомі, але про деякі напевно раніше нічого не чули.

1. Сокіл-сапсан є найшвидшою істотою на планеті. Під час полювання він розвиває швидкість до 320 км / год.

2. «Найрозумнішим» птахом можна назвати горобця, тому як у нього на 100 г маси тіла припадає 4,37 г мозку, в той час, як у коня – 0,1 г / кг, а у крокодила – не більше 0,007 г / кг.

3. Життя горобця хатнього та лелеки не перевищує 11 років, тетерука звичайного – 10, а синиці та ластівки – 9 років.

4. Рекорд по дальності перельотів належить лелеці. Інколи навесні вони долають відстань до 450 км на добу.

5. У процесі польоту, лелеки можуть спати. Це не просто цікавий факт, а завидна особливість!

6. Найдовший дзьоб серед птахів українських лісів має лелека – 19 см. Дещо менший він у чаплі – 13 см.

7. Кожна синиця може з'їсти за добу кількість корму рівну власній вазі.

8. За добу синиця годує своїх пташенят тисячу разів.

9. Синицям не можна їсти чорний хліб.

10. Орли літають на висоті 7500 м. Дещо нижче – крижні – 6300 м та ластівки – 4000 м.

11. Зоб самки і самця голуба виділяє справжнісіньке «пташине молоко».

12. У сови пір'я адаптоване для безшумного польоту.

13. Сови не можуть рухати своїми очима в бік, тільки повертаючи голову.

14. Найрухливіша голова серед птахів України у сови. Вона може повертати голову на 220-270°.

15. Шия сови складається з 14 хребців.

16. Зозуля знищує яйця в чужих гніздах і замінює на свої.

17. Зір яструба у 8 разів кращий, ніж у людини. Він бачить мишу з відстані кілометра.

18. Ворон (рос.) та ворона це два різних види птахів, ворон (українською – крук) має більші розміри у порівнянні з вороною сірою.

19. Найкращим пірнальником серед птахів є пронурок. Він може пірнати у воду й бігати по дну. Пірнає птах не лише у пошуках корму, а й рятуючись від ворогів.

20. Найощадливіший птах – сойка, яка заготовляє на зиму жолуді та горіхи. Кожна сойка протягом осені влаштовує до 2700 «комор». Узимку вона розшукує й використовує близько 85% своїх запасів, а решта проростає навесні.

21. Найдовший язик має дятел зелений – 14 см, він висувається на відстань, що перевищує довжину дзьоба в чотири рази.

22. Завдяки будові свого черепа, дятли здатні довбати стовбур дерева протягом 2 годин поспіль.

23. Найбільші крила має беркут, їх розмах сягає 3 м.

24. «Найшвидший співак» – жайворонок, він насвистує до 2 тисяч мелодій і тільки протягом 1 с видає 130 звуків.

25. Найбільший серед птахів – гриф чорний. Його маса до 12,5 кг, довжина крила – 87 см.

26. Найвищим птахом є журавель сірий. Його висота досягає 120 см, а маса – 7 кг.

27. Найменший лісовий птах – золотомушка. Його маса 4-5 г.

28. Глушець походить від слова «глухий», це не збіг. Такими самці стають тільки на весні. Пісня самців під час токування складається з двох частин: під час першої частини птах все чує, а під час другої частини (називається «точіння») самець не чує нічого навколо! Тобто глухне.

29. Серпокрильці чорні здатні літати в повітрі без зупинки більше 3 років. Вони живляться, миються та паруються у польоті. Їх ноги не пристосовані до пересування. Ці птахи можуть тільки підстрибнути, щоб злетіти.

30. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище ніж у людини. Оскільки птахи не можуть потіти, три чверті вдихуваного повітря птах використовує для охолодження.

Птахи, як і будь-які інші класи живих істот на планеті, мають багато незвичайних здібностей, які надзвичайно зацікавлюють нас, людей. Завдяки цій замітці, ми сподіваємося, ви змогли трохи зануритися в цей прекрасний світ пернатих і дізналися багато нового і цікавого....

Науковий співробітник НПП «Черемоський», кандидат біологічних наук Д.І. Юзик

Немає коментарів:

Дописати коментар