середа, 2 лютого 2022 р.

Ювілейна виставка «Євген Гребінка: еволюція творчості письменника» (До 210-річчя від дня народження українського письменника, байкаря, педагога, видавця Є.П. Гребінки)

 

До 210-річчя видатного українського письменника-байкаря Є. П. Гребінки відділ абонемента ФОЮ пропонує широкому колу користувачів книжкову виставку. На її полицях – видання творів Є.П. Гребінки різних років, літературно-критичні, біографічні та довідкові матеріали, які будуть корисними як учнівській і студентській молоді, так і викладачам навчальних закладів.

Євген Павлович Гребінка народився 2 лютого 1812 року на Полтавщині. В Ніжинській гімназії вищих наук  почалася його літературна діяльність. Він став основним співробітником рукописного журналу "Аматузія".

У 1834р. Гребінка переїжджає до Петербурга, де зав'язує широкі знайомства з літераторами й діячами російської культури, друкується в столичних журналах. Велику роль відіграв Гребінка в житті, творчому становленні Т. Шевченка, з яким познайомився у другій половині 1836р. Він брав безпосередню участь у викупі його з кріпацької неволі.

З кінця 30-х рр. Гребінка виступає як невтомний організатор українських літературних сил. Так, за його участю в 1841р. виходить альманах "Ластівка", на сторінках якого були опубліковані твори Шевченка, Котляревського, Квітки-Основ'яненка, Боровиковського, Забіли та інших авторів. Найпомітнішим твором молодого Гребінки є переклад українською мовою "Полтави" Пушкіна .

Найвизначніше місце в художньому доробку Гребінки українською мовою посідають байки. Славу йому як байкареві принесли "Малороссийские приказки", що з'явились окремими виданнями у Петербурзі в 1834 і 1836 рр. Байки Гребінки органічно пов'язані з народними приказками і прислів'ями. 

Популярність Гребінці як прозаїку принесла збірка "Рассказы пирятинца" (1837) написані переважно в романтичному дусі за фольклорними мотивами.












Немає коментарів:

Дописати коментар