середа, 23 лютого 2022 р.

Мовознавчі ласощі «Рідна мова чарівниця – душі народної скарбниця» ( До Міжнародного дня рідної мови)

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.

Міжнародний День рідної мови – подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Це свято  було проголошено  Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності.

До Міжнародного дня рідної мови відділ абонемента ФОЮ запропонував старшокласникам ЗОШ №20 зустріч з кандидаткою філологічних наук, доценткою кафедри історії і культури української мови  ЧНУ ім. Ю. Федьковича  Марією Володимирівною Філіпчук. За допомогою мультимедійної презентації мовознавиця розповіла учням про історію свята та запропонувала подумати, яке значення має мова у нашому житті. Старшокласників зацікавили дослідження, як народжуються та зникають мови, історія розвитку української мови та її спорідненість з іншими мовами Європи. У своїй розповіді філологиня неодноразово зверталася до творів класиків української літератури, що спонукало молодь до обміну думками щодо чистоти української мови. Учням стануть у нагоді поради Марії Володимирівни щодо навчальних посібників і довідників, які допоможуть у вивченні рідної мови та подальшого професійного визначення.






 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар