вівторок, 8 лютого 2022 р.

Інформаційне запрошення до дискусії «Краса не вимагає жертв»

Відділ читальної зали філії проводить Тиждень християнської моралі і  пропонує в ці дні онлайн -заходи з питань моралі.. Сьогодні - це запрошення на дискусійну гойдалку «Краса не вимагає жертв». Пропонуємо своїм читачам долучитись до дискусії. 

В усі часи красива зовнішність цінувалася надзвичайно високо. Люди, що мали її, часто легше за інших доcягали своєї мети. Тому не дивно, що для негарних або таких, що просто мають звичайну зовнішність людей головною метою ставало те, що для інших було усього лише засобом. І заради досягнення цієї мети вони були готові на все. Красивої сукні та перуки було  не достатньо: доводилося труїтися оцтом, щоб схуднути, змінювати колір волосся, очей, проколювати і прорізати отвори в мочках вух, губах, подовжувати ноги, навіть змінювати форму кісток черепа - і усе це на догоду еталону краси. Так було у минулому, нічого не змінилося і в наші дні.

Але що таке краса і що є її еталоном? Напевно, усі погодяться з тим, що критерії краси були абсолютно різними в різні епохи і в різних частинах світу.

Так, наприклад, сучасні учені, психологи з університету Регенсбурга (Німеччина) провели такий експеримент: відібрали 96 добровольців, чоловіків і жінок у віці від 17  до 29 років. Кожен з них був сфотографований на тлі нейтральної стіни. На всіх однаковий одяг - біла футболка. Потім отримані фотографії показали людям різного віку, професій та національностей з проханням вибрати найкрасивішу  жінку. Відповідно до результатів цього опитування, визначено ідеал краси. Отже, жінка повинна мати широко поставлені очі, тонкі повіки, довгі і густі темні вії, тонкі темні брови, невеликий вузький ніс. Губи повинні бути повними і  чітко окресленими. Обличчя має бути вузьким, колір шкіри темний або засмаглий. Що стосується стандарту фігури, для жінок він залишився майже незмінним протягом декількох десятиліть: 90x60x90. Деякі чоловіки віддають перевагу блондинкам, інші - брюнеткам, хтось тонким, хтось повним. Часто критерії краси не збігаються з орієнтиром, але жінки мало стурбовані: вони прагнуть виглядати як мода диктує, абсолютно не задумуючись про те , що те , що актуальне сьогодні –завтра може виглядати   смішним. Однак, в прагненні до моди вони часто стають жертвами краси і втрачають  здоров'я. Існує багато випадків  не просто  жахливих, а навіть смертельних, і їх не  мало. Однак це не лякає більшості з них: вони приймають нелюдські зусилля, щоб схуднути, йдуть  до пластичного хірурга заради нового обличчя або навіть у тату-салони. Про те , що Ціна  надто висока, люди думають значно пізніше, коли вони опиняються на лікарняному ліжку під системою, а лікарі «вмивають руки».

Доглянута жінка завжди вважалася повноцінною жінкою. Для того, щоб уявити ідеал жіночої краси, досить подивитися на картини Рубенса : на багатьох полотнах - його оголена дружина, яку він вважав дуже красивою, хоча вона і не була  стрункою. Все змінилося на початку XX століття.

 Прискорення темпів життя не могла нав'язати відбиток на появу інших жінок: вони більше не сиділи на кушетках у вітальнях, але грали у теніс, катались на лижах, пізніше - машинах , намагалися проявити  себе в авіації. Звичайно, такий спосіб життя вимагав комфортного та зручного одягу, який все більш ставав схожий на чоловічий. Активний спосіб життя та засмага вже стають обов'язковими. Завдяки масажам та гімнастиці тіло втратило свою пухкість, воно стало  легким , шкіра  -  гладкою,  сухою та еластичною: груди невеликі, стегна  - пружними.

І тепер лікарі багатьох країн вже  намагаються попередити людей про небезпеки, що          зявились, в здебільшому, в  «прекрасної половини» людства в звязку з їх надмірним прагненням бути красивими та вічно молодими.

Перша небезпека пов’язана із  засмагою На пляжах  курортів можна зустріти людей абсолютно будь-якого віку - від дітей до людей похилого віку. Бажання отримати якнайбільше сонця, тобто ультрафіолету стае часто хворобливим. Пізніше  виникають сонячні опіки. Хронічні ефекти проявляються у доброякісних аномаліях меланоцитів (виникнення веснянок), ослабленні імунітету, старінні шкіри (утворення зморшок, зміна стану судин та волокнистих тканин). Було виявлено, що довге перебування на сонці (влітку) допомагає зменшити імунітет і, як наслідок, прояв певних вірусних захворювань - таких як герпес. Для багатьох відпочиваючих, які довго зупинялися на курортах, було виявлено зменшення кількості Т- та В-лімфоцитів, а також вмісту імуноглобуліну-г.  Останнім часом стали модними і різні солярії. Мало хто замислюється, що велика кількість засмаги шкідлива : і природної, і штучної. Короткочасна радість  від красивого кольору шкіри може обернутись зовсім не простою хворобою.

Наступна загроза - прагнення сучасних дівчат мати «модельну» зовнішність.. Даремно закликати, що   немає абсолютно красивих і абсолютно потворних тіл, що необхідно визначити та підкреслити індивідуальність, а не загнати себе в рамки 90 х  60 х 90, які  доступні не для всіх. Адже боротьба з природою за допомогою голодного страйку, дієт, таблеток задля втрати ваги, фізичних напружень часто приводить до смерті. Відомо багато випадків із життя відомих моделей, що поплатились життям за свою надмірне прагнення до схуднення. Леслі Горби , вперше з'явившись  на подіумі, була надмірно тонка, зі зростом 170 см, і вагою 45 кг (за деякими джерелами - 40 кг). Її худоба була пов'язана з природними причинами: тонкими кістками та тендітною  статурою, але ніхто не думав про це: кожна негайно хотіла стати як вона. Дівчата почали прагнути до ідеалу, відмовляючись буквально у всьому, у тому числі в їжі. Багато хто відмовився не тільки від солодощів, але й м'яса та хліба, і харчувались виключно сирими овочами.

Лікарі забили тривогу: "Синдром Твіггі" почав швидко поширюватися і перетворюватися на хворобу. Однак дівчата не зрозуміли небезпеку: вони стали надто тонкими, але дивлячись на себе в дзеркалі, цього не усвідомили. Вага 50 кг не влаштовувала їх, вони втрачали  до 45, потім до 43 кг і далі. Нарешті, трагедія сталася: одна з жертв краси, 22-річна модель Луїс Рамос померла прямо на подіумі, на модному шоу в Монтевідео. Через кілька місяців відбулася нова трагедія: інша модель, 21-річна Ана Кароліна Reston загинула від виснаження. Це привело до того, що дуже тонким моделям було заборонено виходити на подіум.  Проте це не єдині випадки смерті жінок від анорексії. Обчислити кількість постраждалих  складно, оскільки більшість пацієнтів не визнають себе хворими  і відмовляються лікуватись. Однак відомо. що число захворювань зростає щороку. Молоді дівчата та жінки помирають не через страшну вроджену патологію та невідомі інфекції, але через те, що вони добровільно  довели себе  задля «краси» до  голодної смерті. Анорексія є серйозним і дуже небезпечним захворюванням. Але не тільки систематичне обмеження в їжі призводить до смерті. Як правило, люди, які хотіли втратити вагу, прагнуть зміцнити ефект, використовуючи  різні таблетки для втрати ваги, тоді як часто абсолютно не обізнані зі складом.  Але голодування, мала калорійність продуктів у поєднанні з значним фізичним навантаженням не завжди буде додавати здоров'я. У більшості випадків відбувається наступне: людина вирішує, що його тіло не є досконалим, і найкращим способом щоб стати більш красивим буде спорт. Вона купляє підписку на тренажерний зал і починає відвідувати його, а через деякий час відзначає, що фігура фактично покращилася: м'язи стали більш еластичними, жирові родовища почали зникати. Здавалося б, що все добре, вона досягла своєї мети. Однак це не так. Щоб забезпечити результат, потрібно продовжувати працювати в залі. І людина продовжує постійно йти в тренажерний зал, адже більше не може обійтися без нього. Тоді здається, що цього навантаження недостатньо,  класи у спортзалі додаються до аеробіки, а потім басейн – в резудьтаті загроза для серця.

А от мода на  одяг , чи може  вбити? І все-таки так. Одяг та взуття може бути незручним, занадто вузьким, не настільки теплим і призводить до серйозних захворювань, а в деяких випадках - навіть до смерті. У минулому вбивця жінок був корсет. Потім на зміну прийшов простий и легкий одяг, нижня білизна довгий час не завдала шкоди здоров'ю. Причина полягала в тому, що нижня білизна з натуральних тканин  була досить вільною, тобто, не затягуваласься і не натирала шкіру. Однак у XX столітті. все змінилося. Жінки нарешті відмовилися від корсетів і почали носити бюстгальтери. Але тут  запустилась нова небезпека - неправильно підібрані вони  стискають груди. Дуже вузькі трусики, а також бюстгальтери можуть спричинити систематичні болі в шлунку, спині, провокують печію. Навіть звичайні, кисневі труси, зшиті з нейлону або інших синтетичних матеріалів, можуть служити фактором, схильним до розвитку грибкової інфекції. Деякі вчені вважають, що носіння бюстгальтера підвищує ризик раку молочної залози. Більше того, він збільшується прямо пропорційно часу, протягом якого жінка носить бюстгальтер. Для жінок, які носять цей предмет туалету більше 12 годин на добу, і не знімають його навіть вночі, ризик збільшується у 125 разів . Ще більш шкідливими для здоров'я є трусики «стрінги», які нещодавно вступили в моду скрізь. Німецькі лікарі, як правило, вимагають офіційної заборони для жінок носити такий стиль нижньої білизни, оскільки вони втирають і пошкоджують ніжну шкіру , що стає причиною поширення бактерій , грибкової інфекції та розвитку таких захворювань, як кандидоз, цистит тощо. Лікарі прийшли до цього висновку через спостереження: кількість жінок, що  звертались до гінеколога зі скаргами щодо запалення статевих органів, значно зросла. Всі вони носили трусики-стрінги.

А от  колекції Olimstream, що пропонуються дизайнерами для мод та призначені для позитивної температури. Це стосується не тільки джинсів, але і кофт, джемперів, спідниць, шовку, бавовни.   Всі ці речі марні, якщо стовпчик термометра знижується значно нижче 0 ° C. У цьому випадку кращий одяг буде товстим трикотажним з високим вмістом вовни. Крім того, одяг у жодному випадку не повинен бути вузьким. Але багато молодих людей, як дівчат, так і хлопців, часто продовжують носити  щільні джинси з низькою талією, тонкі шкіряні рукавички замість густих вовняних , відсутні головні убори, не помічаючи, що це стає  причиною переохолодження, обмороження, запалення придатків у жінок тощо. Багато жінок не вважають, що взуття високого підбору може стати небезпечним для здоров'я аж поки не з'являеться  біль у колінах або гомілковому суглобах, м'язах і спині, а також набряки. Однак всі ці симптоми можуть вказувати на серйозні захворювання. Звичайно, вони розвиваються поступово, протягом декількох років, іноді десятиліття.

Останнім часом краса стає все більш популярною через хірургічні операції. Цей метод дозволяє збільшити або зменшити груди, змінити форму носа, видалити надлишок жиру, покращити форму, натягнути шкіру тощо. Про пластикові операції розповідають телепередачі, це питання широко розкривається у пресі, що тільки збільшує їх популярність. Багато країн відчувають справжній бум пластикових операцій. Цей популярний бізнес у багатьох країнах не контролюється сучасними органами влади, яка сприяє збільшенню армії шахраїв. Насильницьке втручання в організм негативно впливає на організм людини навіть з дуже успішним результатом операції. Якщо операція була невдалою, можуть з'явитися нові дефекти тіла, шрами, набряки та синці. Пережитий стрес та зовнішні зміни також відображаються на психіці. Людина дуже важко адаптується до життя з "дивним" обличчям або тілом, а змінена частина тіла не завжди вписується  у попередній вигляд.

Менш складні процедури для видалення зморшок на обличчі та деяких інших частинах тіла практично не піддаються точному розрахунку. Серед складних операцій, найпопулярніших у жінок, є операції, щоб змінити розмір або форму грудей, обличчя, шкіри.  Що приносить жінці пластична хірургія: красу і спокій чи фізичні та психічні травми?

А ще люди в будь-який час прагнули прикрасити себе якомога більш ефективно. Для цього використовували одяг, різні аксесуари - намистини, сережки, кільця,  зачіски, макіяж тощо. Сюди  відноситься і татуювання.

На жаль, бажання зробити татуювання іноді затягує і людина не думає про ті негативні наслідки, до яких може призвести ця процедура. Зробивши татуювання в салоні, людина піддається серйозному ризику. По-перше, це нестерпний біль, який людина відчуває. По-друге, існує можливість, що шкіра біля татуювання буде довгий час запаленою. Весь цей час вона буде хворою. Якщо татуювання застосовується зі стійкими барвниками, воно залишиться на все життя. Є багато негативних наслідків татуювання. Найбільш нешкідлива річ, яка може статися, полягає в тому, що змінюється колір ліній, колір татуювання, який стає недоречним до загального кольору шкіриФарба може залишатися на шкірі у вигляді потворних плям.

Як і татуювання, пірсинг  залишаєтьсу у списку небезпечних для здоров'я людини. Найчастіше люди звертаються до салонів, щоб проколоти  вуха, ніс, брови та соски. Особливо серйозною шкодою може спричинити нетрадиційний пірсинг.  Всі види тату, пірсингу можуть стати причиною таких серйозних захворювань як гепатит, туберкульоз, Снід.

Ми живемо у суспільстві, де зовнішні дані надзвичайно важливі для успіху у кар'єрі, і чому б ні? - у особистому житті. Фізична краса не тільки прагне стати першочерговою, але їй присвячуються конкурси, учасниці яких конкурують одна з одною, щоб отримати титул  "найкрасивішої" красуні. Не думається, що бути найкрасивішою  погано, але жодна жінка не може лише покладатися на це, тому що приходить час, коли  фізичні якості проходять, а потім виникає неминуче питання - а що залишилось? Бажано, щоб перевага була віддана  внутрішнім та іншим людським якостям. І коли ми хочемо красиво одягатись – це не гріх, важливо що ми хочемо підкреслити одягом  - красу, легкість, жіночність чи сексуальність з точки зору тіла. Що ти вибираєш? Що підсвідомо вводити, те і буде працювати.

Фактично, ці табу в одязі , краще не порушувати, беручи до уваги гріховність суспільства. Їх  лише три: оголеність, напівпрозорість, надзвичайно облягаючий  одяг.

 "Не переймайтесь зовнішньою красою, яка полягає в ювелірних виробах та красивому одязі або зачісці. Краса ваша хай  буде внутрішньою красою серця, пройнятою нетлінною чарівністю умиротворенного  духу, найдорогоціннішого перед Богом", - сказав святий апостол Петро, ​​ але сьогодні, хто це чує? Якби ми більше займалися нашою душею, то, звичайно, для нас не було б нічого драматичного в тому, що ми старіємо і одночасно з віком  збільшується кількість  зморшок на нашому обличчі. І якщо зробити висновок  разом з письменником Ф. М. Достоєвським, що  краса врятує світ, тоді не краса моделей , але краса прожитого  життя, краса, яка облагороджує  душу, яка завжди турбується тим, щоб не грішити. Хочеться сказати : «Запам'ятай: ти  красива, адже така неповторна і молода, і станеш ще красивішою, якщо залишишся такою, якою тебе створив Бог, така унікальна , подібної якій немає нікого у всьому світі»

 

Рецепти краси від Одри Хепберн:

Чтобы губы были красивыми, говорите только добрые слова.

Чтобы глаза были красивыми, ищите в людях только хорошее.

Чтобы фигура была стройной, поделитесь едой с голодными.

Чтобы волосы были красивыми, пусть с прядями каждый день играет малыш. Люди больше, чем вещи, нуждаются в том, чтобы отношения с ними восстанавливать, возрождать, исправлять и никогда никого не выбрасывать и не забывать.

Старея, вы узнаете, что у вас две руки: одна — чтобы помогать себе,  другая — чтобы помочь ближнему.

Красота женщины — не в одеждах, которые она носит, не в ее фигуре, и не в прическе. Красота женщины должна быть видна в ее глазах, это дверь в ее сердце, то место, где живет любовь.

Настоящая красота женщины отражается в ее душе. Красота женщины проявляется в ее заботе и любви.

Истинная красота женщины отражается в ее душе, в сердечной заботе о других и любви. А с возрастом такая женщина становится еще красивее!!!

Висновок:: «Не будьте причиною  спокуси» (1 Кор 10:32).

А як думаєте ви?

Бібліотека зарошує всіх до дискусії та читання книг  з цієї теми.

В інформації частково використані матеріали книги Трущ И.Н.  "Красота,  которая вас убивает".

Немає коментарів:

Дописати коментар