вівторок, 24 травня 2022 р.

Ювілейна виставка «Михайло Стельмах – класик, якого любили за правду» - до 110-річчя від дня народження українського письменника, драматурга, фольклориста, академіка АН УРСР М. Стельмаха.

До 110-річчя українського письменника Мийхайла Стельмаха відділ абонемента ФОЮ  підготував ювілейну виставку. Виставка презентує його твори широкому колу користувачів.

Михайло Панасович Стельмах — український письменник, драматург, педагог, фольклорист. Член Спілки письменників УРСР, академік АН УРСР.

Його перша збірка поезій «Добрий ранок» вийшла під редакцією Андрія Малишка у 1941 році.

Прозові твори письменника написані в жанрі соцреалізму, оскільки він змушений був пристосовуватися до офіційної лінії партії. Роман Стельмаха «Велика рідня» був відзначений сталінською нагородою. Він започаткував серію епічних романів: «Кров людська — не водиця», написаний до 40-річчя Великого Жовтня, «Хліб і сіль», який разом з обома попередніми епічними творами письменника був удостоєний Ленінської премії 1961р, «Правда і кривда», несподіваний своєю публіцистичною «відкритістю» та «Дума про тебе».

Проте, у своєму останньому романі — "Чотири броди" Стельмах примусив українське суспільство згадати про жертв Голодомору та вказав на відвертих колаборантів, які брали участь в організації штучного голоду на селі. Цей твір, який складно та довго йшов до читача через порушені в ньому заборонені теми, справедливо вважається творчим заповітом видатного письменника.

Нині пам’ять про нього увічнена в назвах вулиць у багатьох містах України.









 

Немає коментарів:

Дописати коментар