пʼятниця, 6 травня 2022 р.

Виставка – реквієм «Роки над пам’яттю невладні» - до Дня пам’яті і примирення.

8 травня – в Україні відзначається День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

Друга світова війна розпочалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. У цій війні, що тривала шість років, брала участь 61 країна з населенням близько 1,7 млрд. осіб. 

Саме  Україна з усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн., 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у перемозі над нацизмом. Перемога – плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів. Чималу роль в цій перемозі відіграв український народ. Українці боролися з фашизмом у Червоній армії (близько 7 мільйонів), в арміях Польщі (120 тисяч), США (80 тисяч), Канади (45 тисяч), Франції (5 тисяч). Сотні тисяч українців боролися проти нацистів у лавах партизанів та УПА.

Як відомо, 7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01.

 В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років". Цей день встановлений задля  вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу та віддати шану пам’яті  мільйонам втрачених та скалічених життів.

Відділ читального залу ФОЮ підготував виставку – реквієм  «Роки над пам’яттю невладні» - до Дня пам’яті і примирення. Виставка буде цікава широкому колу читачів. До уваги користувачів представлені як історичні книги, так і художня література українських та зарубіжних авторів і дослідників.

 








Немає коментарів:

Дописати коментар