пʼятниця, 9 вересня 2022 р.

Ювілейна виставка "Новели О. Генрі – тісне співіснування смішного і сумного, кумедного і драматичного" - до 160-річчя від дня народження відомого письменника, майстра американської новелістики О. Генрі

О.Генрі (справжнє ім’я – Вільям Сідні Портер) — один із найпопулярніших американських новелістів початку XX ст. Письменник-гуморист і митець поетичного світовідчуття, чутливий та іронічний, він був надзвичайно уважним до прикмет реального буття Америки своєї доби і створив власний романтичний міф про «маленького американця». О.Генрі — талант, який у своїх коротких динамічних новелах дарує людям віру в любов, без чого не може бути життя, як його не може бути без кисню у повітрі. Він є автором понад двохсот вісімдесяти оповідань, скетчів, гуморесок.

О.Генрі можна було б назвати своєрідним запізнілим романтиком, американським казкарем XX століття, але природа його унікальної новелістичної творчості ширша за ці визначення. Гуманізм, незалежна демократичність, пильність художника до соціальних умов свого часу і гумор переважають над сатирою, а «втішливий» оптимізм — над гіркотою й обуренням. Саме вони створили унікальний новелістичний портрет Нью-Йорка на зорі ери монополій — багатоликого, привабливого, загадкового й жорстокого мегаполіса з його чотирма мільйонами «маленьких американців». Він уміє викликати інтерес і співчуття читача до життєвих перипетій клерків, продавщиць, бурлаків, невідомих художників, поетів, акторок, ковбоїв, дрібних авантюристів, фермерів. Образ, що виникає ніби на очах, відверто умовний, набуває скороминущої ілюзорної вірогідності — і назавжди залишається в пам'яті.

До 160-річчя від дня народження видатного американського письменника абонемент ФОЮ підготував ювілейну книжкову виставку, яка пропонує широкому колу користувачів твори О. Генрі та літературно-критичні матеріали за його творчістю.













Немає коментарів:

Дописати коментар