вівторок, 11 жовтня 2022 р.

Ювілейна виставка «Сенс життя літератора і політика» - до 80-річчя від дня народження українського письменника, громадсько-політичного діяча В. Яворівського

Володимир Олександрович Яворівський – український письменник, громадсько-політичний діяч, один із засновників Народного руху України.

Володимир Яворівський народився 11 жовтня 1942 року в селі Теклівка на Вінниччині. Закінчив Одеський державний університет імені Мечникова за спеціальністю «Українська мова та література».

Працював у ЗМІ на різних посадах: редактором одеського радіо, кореспондентом газет «Запорізька правда», «Прапор юності», «Літературна Україна», запорізького радіо, кіносценаристом львівського телебачення, літературним консультантом, референтом Спілки письменників УРСР, завідувачем відділу прози, заступником головного редактора журналу «Вітчизна». Він багато років вів на Національному радіо України авторську програму «20 хвилин із Володимиром Яворівським» та був членом Спілки журналістів України.

Володимир Яворівський – один із засновників Народного Руху України та очолював Київську організацію Рухубув головою Демократичної партії України, яка виступала за незалежність України від СРСР та здійснення демократичних реформ.
Володимир Яворівський також був народним депутатом України I, II, IV, V та VI скликань, головою Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.
Упродовж 1996–1999 років він очолював Комітет із Державних премій України імені Тараса Шевченка та був Членом Ради з питань мовної політики.

Володимиру Яворівському присвоєно звання академіка Міжнародної академії науки, освіти, промисловості і мистецтва США. Також він нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеню, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка за повість «Вічні Кортеліси».

До 80-річчя від дня народження видатного українського літератора та громадсько-політичного діяча абонемент ФОЮ підготував ювілейну книжкову виставку, яка пропонує широкому колу користувачів твори В. Яворівського та літературно-критичні матеріали за його творчістю.

 








Немає коментарів:

Дописати коментар