четвер, 13 жовтня 2022 р.

Виставка – ознайомлення «Прохаємо, Покрівонько, од лиха укрити…»

Щорічно 14 жовтня відзначається велике християнське свято – Покрова Пресвятої Богородиці.

У цей день вшановується Матір Божа, яка є заступницею за рід людський.

Подія, що стала початком святкування Покрови, відбулася ще у далекому 910 році у місті Константинополь. Тоді Візантійська імперія потерпала від війни з сарацинами-мусульманами. Та у неділю, 14 жовтня, Константинополь був під облавою ворожих військ.

За переказами, всі віряни міста зібралися у Влахернському храмі на молитву. Під час молебню Андрій Юродивий побачив над людьми Пресвяту Богородицю, яка була осяяна небесним світлом та оточена ангелами.

Богородиця помолилася за мир, зняла з себе покрову та накрила нею усіх людей у храмі. Це божественне чудо допомогло жителям Константинополя повірити у те, що Богородиця опікується світом та прагне миру. Згодом, візантійцям вдалося зняти облогу та перемогти сарацинів.

В Україні особливо значущим свято Покрови Пресвятої Богородиці було для козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Матір Божу вважали своєю заступницею і покровителькою.

У цей день кожен віруючий повинен звернутися з молитвою до Пресвятої Богородиці, просячи у неї міцного здоров'я, допомоги, підтримки і захисту, а також сприяння в сімейному житті і, звичайно ж, кохання. Прийнято вважати, що протягом усього року Богородиця оберігає прохача, покриваючи його безпосередньо своїм покровом.

13 жовтня  читальний зал ФОЮ запропонував  своїм  користувачам  виставку – ознайомлення «Прохаємо, Покрівонько, од лиха укрити…» Виставка пропонує дослідження вчених-етнографів про календарні свята і традиції українців, які започаткувалися у глибині тисячоліть. Ці матеріали є найдорожчими скарбами духовного надбання предків, які мають сприяти відродженню української нації.









Немає коментарів:

Дописати коментар