пʼятниця, 14 жовтня 2022 р.

День інформації «Історія козацтва в книжках і баладах»

Сьогодні, 14 жовтня, ми відзначаємо не тільки свято Покрови Пресвятої Богородиці, а й День Українського козацтва та День Захисників та Захисниць України.
Українське козацтво – феноменальне явище світової історії, яке не має аналогів у інших народів. У минулому Україну називали «козацька земля», «козацька нація». Останнє тисячоліття багато вчених, державних і політичних діячів інших країн сприймали козацтво як дивовижний винахід українського національного генія. Упродовж століть козаки були наймогутнішою військово-оборонною і духовною силою, яка звитяжно боролася із загарбницькою політикою сусідніх держав, їхніми мілітаристськими арміями.
Протягом кількох століть українські козаки стерегли кордони, воювали, захищаючи не лише власні інтереси, а й інтереси інших країн: козацькі загони були бажаною підмогою і у польському, і у французькому війську. Воювали на суші і на морі. Про славетні бої і походи козаків, про їх сміливість, відвагу й винахідливість ходять легенди. Козаки були неперевершеними майстрами військової справи свого часу. Загони запорозьких козаків не раз кликали на допомогу королі й царі, їх, як вогню, боялися хани й султани, про їхніх гетьманів, кошових отаманів складали пісні, писали романи й героїчні епоси.
Слава про волелюбних, українських предків, несхитної волі славних козаків, живе і донині.
Для сучасних українців козаки, козацькі походи, права і вольності запорожців – не тільки символи національної гідності, а й усвідомлення того, що вони є нащадками унікального явища в європейській історії. І в цьому немає жодного перебільшення: феномен українського козацтва завжди дивував, захоплював, надихав.
Якби не козаки, то ще не відомо, що було б з Україною та з українцями. Точніше - що могло б бути замість України та українців.
Наш край в усі час був надто привабливим для численних ворогів. Таким він лишається навіть у ХХІ столітті.
А для того, аби усі охочі могли поглибити свої знання з козацького періоду історії України, відділ абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка презентує виставку «Козацька слава у наших серцях». На ній ви знайдете як узагальнюючі праці, так і роботи, присвячені окремим сторонам життя козаків, їхнім найважливішим битвам та найвеличнішим постатям.









 

Немає коментарів:

Дописати коментар