середа, 8 лютого 2023 р.

Ювілейна виставка «Таємничий світ Жуля Верна» (До 195-річчя від дня народження Жуля Верна (1828 -1905), французького письменник, основоположника жанру науково-фантастичного роману)

Жу́ль Габріє́ль Верн (8 лютого 1828, Нант, Королівство Франція — 24 березня 1905, Ам'єн, Французька республіка) — французький письменник, автор пригодницьких романів. Разом із Гербертом Уеллсом вважається засновником жанру наукової фантастики.
Жуль Габріель Верн народився 8 лютого 1828 в місті Нант (Франція) в сім’ї адвоката. У 8 років Жуль Верн почав навчання спочатку в семінарії Сен-Станіслав, а потім в Нантському ліцеї, де він отримав класичну освіту, що включала в себе знання грецької та латини, а також риторику, співи та географію. У 1849 році Жуль Верн отримав ступінь ліценціата права. Під час навчання почав писати п’єси, оповідання, комедії. Вперше його п’єса була поставлена в 1850 році, а першим надрукованим твором став роман із серії «Незвичайних подорожей» в 1863 році. З тих пір Верн випробував безліч професій, але не переставав писати. Перший роман Жуль Верна приніс йому великий успіх. Надихнувшись позитивними відгуками , письменник продовжив створювати пригодницькі романи, просочені науковими чудесами . Верн постійно подорожував: по США, Середземному морю, об’їздив майже всю Європу.
За свою біографію Жуль Верн написав 66 романів, безліч повістей, п’єс. Безліч романів Жуль Верна були екранізовані. Серед відомих його творів – “Таємний острів”, “П’ятнадцятирічний капітан”, «Подорож до центру Землі», «Із Землі на Місяць», «Діти капітана Гранта», «20000 льє під водою», «Навколо світу за 80 днів» та багато інших. Жуль Верн — класик науково-фантастичної та пригодницької літератури, багато передбачень якого стали дійсністю. За кількістю іншомовних перекладів французький літератор поступається тільки Агаті Крісті. Його ім’ям названо кратер на Місяці та космічний безпілотний корабель.
До 195-річчя від дня народження письменника-фантаста Жуля Верна відділ абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка пропонує ювілейну виставку «Таємничий світ Жуля Верна». На виставці представлені твори письменника та методичні рекомендації вчителям уроків за його творчістю. Виставка розрахована на учнівську молодь, викладачів та поціновувачів класичної наукової фантастики.











 

Немає коментарів:

Дописати коментар