субота, 18 лютого 2023 р.

Урок – мандрівка «Мова – це душа народу, його поезія, пісня і казка» - до Міжнародного дня рідної мови. (В рамках загальнобібліотечного проєкту "Бібліотека open air")

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.
До Міжнародного дня рідної мови, який відзначається 21 лютого, ФОЮ спільно з Чернівецьким обласним художнім музеєм провели урок – мандрівку «Мова – це душа народу, його поезія, пісня і казка». На гостину до музею завітали родини ВПО- користувачі ФОЮ. Працівники бібліотеки Валентина Кухлій та Ірина Хліповська запропонували гостям нашого міста відеомандрівку «Барви рідної мови», яка нагадала присутнім історію виникнення та розвитку української мови. Захід було присвячено також великому борцю за збереження і розвиток української мови та культури поету Василю Стусу, чиє 85-річчя ми відзначаємо цьогоріч. Бібліотекарі розповіли присутнім, що Василь Стус пропагував українську мову, коли це ще не було трендом, а радянська влада вважала українську мову «неперспективною» і всіляко витісняла її з усіх сфер життя.
На підтримку отриманих знань захід продовжився пізнавальним квестом сторінками життя і творчості Василя Стуса, ініціаторкою та модераркою якого стала користувачка ФОЮ режисерка з м. Краматорська Тетяна Трифонівна Росік. Дві команди юних знавців української мови та літератури «Бандерівці» та «Райдужні друзі» змагалися у кмітливості, швидкості та якості отриманої інформації. Завершальною метою квесту було віднайдення чарівної книги. За швидкістю виконання завдань лідирувала команда «Райдужні друзі», а за кількістю вірних відповідей – команда «Бандерівці». Чарівну книгу учасники квесту віднайшли одночасно. Отже перемогла дружба.
Поки журі підбивало підсумки завідувачка відділу науково-освітньої роботи ЧОХМ Лариса Миколаївна Курущак провела для школярів інтерактивну ексурсію «Скільки письменників «живе» у художньому музеї?». На завершення квесту кожен учсаник отримав книгу у подарунок.






















Фото: Валентина Кухлій



















 

Немає коментарів:

Дописати коментар