вівторок, 28 лютого 2023 р.

Майстер – клас «Мерцішор – традиційна буковинська прикраса - оберіг» (в рамках загальнобібліотечного проекту «Бібліотека open air »)

ФОЮ продовжує знайомити гостей нашого міста з культурою, звичаями та мистецтвом Буковинського краю. 28 лютого Ботанічний сад ЧНУ запросив арт – студію «СТІБok – ми зшиваємо країну» при ФОЮ на майстер – клас з виготовлення традиційної буковинської прикраси – оберега «Мерцішор».
Фахівчиня відділу рослин захищеного грунту Надія Литвін розповіла про традиційне свято зустрічі весни на Буковині, в Молдові, Румунії та Болгарії. В цей день прийнято дарувати прикрасу – оберіг з білих та червоних ниток, яка має назву мерцішор (мартиниця).   Створенню цієї прикраси і був присвячений майстер- клас.
Надія Литвин та її помічниці фахівчиня І категорії ботанічного саду ЧНУ Ксенія Коржан і фахівчиня відділу рослин захищеного грунту Ірина Каланча показали як зробити оберіг своїми руками. Учасники заходу (батьки і діти ВПО) вклали в нього частинку свого тепла, любові та велику мрію.
Завідувачка гербарію ЧНУ Олена Валуца за допомогою своїх оригінальних авторських виробів продемонструвала як можна поєднати у прикрасі традиції і сучасність.
Відгукуючись на прохання юних учасників заходу  науковиці познайомили гостей із гербарієм ботанічного саду ЧНУ.  В колекції зберігається екземпляри з усього світу, починаючи з  середини ХІХ сторіччя і до сьогодення.
Своїми враженнями про захоплюючий майстер – клас діти поділилися в інтервю  з журналістами. 
 














































 





Немає коментарів:

Дописати коментар