вівторок, 5 грудня 2023 р.

Година роздумів «Світ моїх прав»

В Україні триває акція «16 днів без насильства». 5 грудня ШСАП «Пізнай себе» при ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка продовжила цикл заходів в рамках акції годиною роздумів «Світ моїх прав».  На зустріч із старшокласниками Чернівецької гімназії №18 ЧМР та Чернівецького багатопрофільного ліцею №4 завітали завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів ЧОУНБ ім. М. Івасюка Галина Добровольська, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю дотримання прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Чернівецькій обл.) управління дотримання прав людини Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України капітан поліції Альона Тодоріко, представники Філії ГО «Міжнародна антинаркотична асоціація» «Чернівецький центр здорової молоді» Євген Варжевський та Дмитро Глущенко.
Керівниця ШСАП Ірина Хліповська запропонувала учням поміркувати над тим, з якими соціальними та моральними проблемами стикаються ВІЛ-позитивні люди і чи завжди дотримуються  їх права у суспільстві. Щоб краще зрозуміти, про що  йде мова, завідувачка ВІТЕР Галина Добровольська  продемонструвала документальні відеоролики «Чим живуть ВІЛ-позитивні підлітки», «Як жити з ВІЛ: позитивні історії ВІЛ-позитивних українців», «#LocalHeroes: як ВІЛ-позитивні підлітки допомагають долати СНІД».
Після перегляду відео до обговорення долучилася капітан поліції Альона Тодоріко.  Вона наголосила на необхідності відношення до ВІЛ-інфікованих людей та до людей з обмеженими можливостями не як до об'єктів благодійності, медикаментозного лікування та соціального захисту, а як до повноправних та рівноправних членів суспільства з правами людини. Далі правоохоронниця спонукала старшокласників  до діалогу про те, що  вони взагалі знають про права людини, про  права неповнолітніх зокрема; дала визначення поняття булінгу; запропонувала телефони гарячих ліній, за якими молодь може звернутися за порадою і допомогою в гострій ситуації.
Волонтери Чернівецького центру здорової молоді звернули особливу увагу на ін’єкційний шлях розповсюдження ВІЛ/СНІДу. Вони зазначили, що наркотики змінюють свідомість людини, руйнують пам'ять, інтелект, пригнічують відчуття та емоції, а також викликають сильну психологічну й фізичну залежність; вживання ін'єкційних наркотиків значно підвищує ризик ВІЛ-інфікування. Тому однозначна порада підліткам – сказати наркотикам «Ні!».
Не замовчуйте та не відвертайтеся від тих, кому потрібна допомога!























 

Немає коментарів:

Дописати коментар