вівторок, 26 березня 2024 р.

ЛАБОРАТОРІЯ ЧИТАЦЬКОГО СМАКУ «БУКОВИНСЬКА ГОТИКА» (в рамках тижня дитячої та юнацької книги «PROчитання»)

В українській літературі присутні твори, де зустрічаються містичні істоти – духи, відьми і вампіри. Вони сповнені напруження, моторошної атмосфери, котрі відсилають до середньовічної історії та фольклору.  Готичні або містичні  оповідання та повісті писали Микола Гоголь, Марко Вовчок, Леопольд фон Захер-Мазох, Іван Франко, Василь Стефаник.

Моторошна, або готична, проза —  один з найпопулярніших жанрів сучасної фантастики.

Особливістю української літератури є те, що надприродне  тяжіє до фольклорного тлумачення фантастичних подій та образів. Як пов’язується незбагнене й містичне з цілком реальним і побутовим в народних традиціях, фольклорі та літературі розповіла старшокласникам Чернівецького ліцею № 3 відома буковинська письменниця та етнографиня, кураторка етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури та мистецтва Іванна Стеф’юк. Письменниця привернула увагу слухачів до творів буковинських збирачів фольклору, зокрема письменника Михайла Івасюка і його збірки казок «Золота карета». Розповіла про те, як з легкої руки культового американського письменника Карлоса Кастанеди з’явилося поняття «місце сили» , та які місця сили є в Чернівцях та на Буковині.  Іванна Стеф’юк зауважила, що  страхіття в буковинських традиціях та фольклорі мали на меті не зумисне залякування, а застереження від необдуманих  вчинків, що іноді могло зберегти людині життя. Такі образи притаманні й іншим світовим культурам, а згодом з вірувань і фольклору вони перейшли  в сучасну готичну (містичну, фантастичну) літературу. Як-от спогад письменниці про те, як бабуся застерігала її від поганих вчинків, бо «Чужя забере», а на думку одразу спливає роман сучасного американського письменника Стівена Кінга «Чужий».  І таких паралелей досить багато. А це означає, що традиції продовжують жити і розвиватися  в побуті та літературі.

Модераторка заходу Ірина Хліповська запропонувала юним слухачам огляд книжкової виставки «Цікавинки фантастики», на якій представлені етнографічні дослідження буковинських та українських науковців, збірки готичної прози класиків української літератури, новинки сучасної української та зарубіжної фантастичної літератури.

Директорка Чернівецького ліцею №3 медичного профілю Ганна Борисівна Грицюк зазначила, що зустріч з письменницею та етнографинею Іванною Стеф’юк заохочує молодь до читання, залучає до вивчення традицій рідного краю, та запропонувала обговорити міські традиції під час наступної зустрічі з авторкою.

















Фото: Валентина Кухлій



Немає коментарів:

Дописати коментар