четвер, 28 березня 2024 р.

Бібліофреш «Чернівецька майстерня фантастики» (в рамках тижня дитячої та юнацької книги «PROчитання»)

 

Фантастика — жанр художніх творів, в якому за допомогою додавання вигаданих уявних елементів створюється світ, відмінний від світу сьогоденного, реального. Основною ознакою фантастики є наявність у творі фантастичного допущення — фактора, який невідомий або неможливий у реальному світі. Це один з найпопулярніших жанрів літератури в молодіжному середовищі.

Відділ обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка отримав низку книг фантастичного жанру, серед яких книги популярного чернівецького автора Ігоря Сіліври. Знайомству з письменником та його книгами було присвячено бібліофреш «Чернівецька майстерня фантастики», який відбувся в Чернівецькому політехнічному фаховому коледжі. Теплому спілкуванню не змогла завадити навіть повітряна тривога. Захід почався в аудиторії, а продовжився в укритті.

Завідувачка відділу обслуговування юнацтва Ірина Хліповська розповіла студентам, що фантастика як жанр художньої літератури має давню історію, яка сягає корінням у міфологію й легенди. Фантастика — це жанр, що об’єднує безмежно різноманітні ідеї та підходи: наукова фантастика, фентезі, фантастика жахів, альтернативна історія, кіберпанк, утопія та дистопія, постапокаліптика.

Ігор Сілівра презентував молоді свої книги, написані в піджанрах наукової фантастики, стимпанку (стімпанку), альтернативної історії.  Події його книг, створених у стилі стимпанку,  відбуваються у світі, де широко використовуються технології парових машин, що замінюють електроніку.

А події в серії «Воля», написані в жанрі альтернативної історії, присвячені зображенню реальності, яка могла б настати, якби історія, в один зі своїх переломних моментів (точок біфуркації або точок розвилки) пішла іншим шляхом. Автор чудово втілив світ альтернативної реальності 1918 року, який наповнений загрозами, інтригами та містичними культами.

Деякі з сюжетів творів чернівецького письменника виявилися геніальним передбаченням майбутніх подій в Україні: АТО, пандемія, війна, зомбі - апокаліпсис на росії. Письменник і студенти дійшли спільної думки про необхідність чіткого уявлення своєї мети. А дехто висловив побажання, щоб наступна книга пана Ігоря була про Перемогу.























Фото: Валентина Кухлій 





























Немає коментарів:

Дописати коментар