понеділок, 16 вересня 2024 р.

ГОДИНА-ДОСЛІДЖЕННЯ «ЮРІЙ ФЕДЬКОВИЧ: КОД ДОСТУПУ ДО ЗАШИФРОВАНИХ ТЕКСТІВ»

З  ім’ям  Юрія Федьковича нерозривно пов’язані зародження української літератури на Буковині, розвиток всього українського письменства. Складним і нерівним був його життєвий шлях, бо такою була і сама епоха, в якій він жив. Його культурна спадщина – вірші, поеми, оповідання, повісті, казки, переклади  до сьогодні захоплюють читача своїм народним духом, багатством розмаїтого українського слова.

Помітною рисою творчості письменника є широке використання мотивів народної творчості. Багатству і розмаїттю гуцульських діалектів, якими написані твори Юрія Федьковича, присвячена година-дослідження «Юрій Федькович: код доступу до зашифрованих текстів», яка відбулася 16 вересня у ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка. На зустріч із старшокласниками ліцею №3 медичного профілю завітала керівниця етнографічного проєкту «Спадщина» при Буковинському центрі культури і мистецтва письменниця Іванна Стеф’юк. 

 



Мисткиня розповіла учням про походження та значення діалектних слів, які зустрічаються у творах Федьковича, про  втаємничений зміст гуцульських обрядів, які вплинули на світосприйняття письменника.


Ці дослідження  допомогли  ліцеїстам самостійно підібрати код до розуміння текстів Юрія Федьковича. Для прикладу письменниця зачитала казку «Глогорожечка», а учні спробували проаналізувати  текст та зрозуміти, чому саме такою говіркою він написаний. 









Присутні малу змогу зачитати улюблені рядки творів Федьковича, переглянути книги з ювілейної виставки письменника «Я наш нарід  цілим серцем люблю…», дізнатися про заходи, які відбуваються у закладах культури до відзначення 190-річчя від дня народження передвісника українського національного відродження Буковини.









Немає коментарів:

Дописати коментар