вівторок, 30 серпня 2022 р.

Ювілейна виставка «Нехай від лих і бід усіх вас береже здоровий сміх» - до 100-річчя від дня народження письменника - гумориста П. Глазового

Павло Прокопович Глазовий (30 серпня 1922, Новоскелюватка — 29 жовтня 2004, Київ) — український поет-гуморист і сатирик. Автор поеми «Слався, Вітчизно моя!», 13 книжок сатири та гумору, 8 книжок для дітей.

У гумористиці Павла Глазового, в єдності віршованих історій, ситуативних подробиць, постає широка картина народного життя та його особливості: духовні, моральні, етичні й побутові...

Про все це автор веде мову з усмішкою, іронією, часом легким сарказмом. Але ширше й важливіше — з великим і щирим уболіванням за людину.

Невичерпними джерелами творчості гумориста є скарби живої мови, іскристі перлини народної мудрості. Гумор Павла Прокоповича — доброзичливий, веселодайний. Байкам притаманні дотепність й влучність. Чимало байок та мініатюр мають риси народного анекдоту.

На тексти його гуморесок композитори (зокрема П.Андрійчук) написали пісні.

Павло Глазовий є лауреатом премії ім. Остапа Вишні 1988 року за книжку "Сміхологія", першим лауреатом премії ім. Петра Сагайдачного 1996 р. та ордену "За заслуги" (1997) за вагомий внесок в українську літературу та ін..

У місті Білій Церкві створено Міжнародний благодійний фонд імені Павла Глазового.

До 100-річчя від дня народження українського письменника-гумориста абонемент ФОЮ підготував ювілейну книжкову виставку, яка пропонує широкому колу користувачів твори П. Глазового та літературно-критичні матеріали за його творчістю.

 










Немає коментарів:

Дописати коментар