пʼятниця, 12 серпня 2022 р.

Виставка – серпневий етномісяць «Іде Спас Україною»

Останній місяць літа багатий народними і церковними святами. Одними з найулюбленіших літніх свят, з якими пов'язано багато прикмет і повір'їв, є Спаси.

Відкриває низку серпневих Спасів Медовий Спас 14 серпня. У народі його також називають Маковія і мокрий Спас. Перший Спас збігається з початком Успенського посту, який триватиме 2 тижні і закінчиться 27 серпня.

Яблучний Спас не затримується і настає через 5 днів після Маковія – 19 серпня. Православні християни в цей день відзначають велике церковне свято - Преображення Господнє.

Останній Спас у серпні має багато назв - Горіховий, Хлібний, Холодний – і відзначається 29 серпня. За старих часів вважалося, що цей день підводив підсумок збору врожаю і відкривав дорогу осені.

З традиціями та звичаями українців, пов’язані з цими святами,  знайомить книжкова виставка «Іде Спас Україною». Значна частина експозиції пов’язана із традиціями, прикметами і повір’ями буковинців. Виставка демонструватиметься протягом серпня і розрахована на широке коло користувачів.









 

Немає коментарів:

Дописати коментар