четвер, 3 листопада 2022 р.

Ювілейні виставки: «Мисткиня жіночої прози Ірен Роздобудько» - до 60 - річчя від дня народження сучасної української письменниці І.Роздобудько та «Богдан Лепкий – велет українського інтелекту та патріотизму». - до 150 - річчя від дня народження українського письменника Б.Лепкого

Цього тижня ми відзначаємо ювілей двох визначних український письменників: Ірен Роздобудько та Богдана Лепкого.

Ірен Роздобудько (справжнє ім’я Ірина) — українська письменниця, ілюстраторка. Володарка відзнак Коронація слова (тричі), Золотий письменник України. Номінувалась на Шевченківську премію 2019 року за книгу Прилетіла ластівочка (2018).
Дебютний детектив Пастка для жар-птиці (вперше опублікований під назвою Мерці, 2000) приніс авторці першу, але не останню нагороду у конкурсі літературних відкриттів Коронація слова.
Популярність серед українських та іноземних читачів здобула романом Ґудзик (2005), до якого написала кіносценарій. Творчий доробок письменниці складають дві поетичні збірки, десятки романів масової літератури (детективи, психологічні драми), дитячі книги (зокрема, з серії Життя видатних дітей, 2007), повість для підлітків Арсен (2012). Твори Роздобудько перекладено англійською мовою.

Богда́н Теодор Нестор Ле́пкий, або Богдан Сильвестрович Лепкий, псевдонім Федір Кригулецький, Сент Брень, Петро Тихий, Нестор, Ярослав Марченко, Л. Богдан, Нестор Л., Онисим, Тойсам. Народився 4 листопада 1872 (або 9 листопада) на хуторі Кривеньке Гусятинського району (нині село в Чортківському районі Тернопільської області) — український педагог, прозаїк, поет, мистецтвознавець, літературознавець, критик, педагог,перекладачісторик літератури, видавець, публіцист, громадсько-культурний діяч, художник. Син Сильвестра Лепкого, брат Левка і Миколи Лепких, батько Лева Ростислава Лепкого.
Автор публіцистично-філософської та історичної прози (романів, повістей, оповідань), казок, збірок поетичних творів, спогадів.
Творчість Богдана Лепкого - різножанрова й об’ємна: це і лірика, й оповідання, і повісті, і драматичні твори, й історична епопея. Його поезію характеризує, за висловом Івана Франка, «м’якість колориту й ніжність почуття». Значне місце в поетичній спадщині Богдана Лепкого посідає пейзажна лірика, що виразно позначена естетикою модернізму «Молодої Польщі» й «Молодої музи». Помер 21 липня 1941 року, похований у Кракові на Раковецькому цвинтарі.

На виставках представлені твори письменників, критичні матеріали за їх творчістю та навчальна література для учнів та студентів вишів. Виставки розраховані на учнівську та студентську молодь, вчителів та широке коло поціновувачів української літератури.










 

Немає коментарів:

Дописати коментар