понеділок, 8 травня 2023 р.

Ювілейна виставка «Художні світи Романа Андріяшика» (до 90-річчя від дня народження Романа Васильовича Андріяшика (1933-2000), українського прозаїка)

Роман Васильович Андріяшик (9 травня 1933 року, с. Королівка Борщівського району Тернопільської області — 2 жовтня 2000 року, Київ) — український письменник, журналіст, лауреат Шевченківської премії (1998, за роман про Юрія Федьковича  "Сторонець").
Ім'я Романа Андріяшика присвоєно Борщівській гімназії Тернопільської області.
 Роман Андріяшик належить до покоління, яке прийшло в літературу в 60-ті роки, в часи великих сподівань. Характерною особливістю творчості письменника є те, що він одразу ж заявив себе як талановитий романіст. Першою його книжкою став роман «Люди зі страху» (1966). ПрозаАндріяшика — анти мону­ментальна. В ній немає ні епохальних подій, ні епохальних героїв, ні ідей-пам’ятників. Суб’єктивне ставлення до дійсності, з чим вийшов письменник уже в першому своєму творі, було принциповим. У своїх творах Роман Андріяшик упритул підійшов до проблеминасильства суспільства над людиною, здійснюваного у різних формах (війни, національне, соціальне рабство тощо), а також до проблеми страху, спричиненого цими негативними явищами. Він показав не лише підневільну людину, а й «мозаїку людського неприй­няття» чужого світу.














Немає коментарів:

Дописати коментар