середа, 17 травня 2023 р.

Виставка – ознайомлення «Цілує сонце візерунки» - до Всесвітнього дня вишиванки

Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Це свято не має постійної дати - щорічно воно відзначається в третій четвер травня. У 2023-му році свято припадає на 18 травня.
Ідею провести свято у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Спочатку в цей день вишиванки носили всього кілька десятків студентів і викладачів, але через деякий час свято стало всеукраїнським, а потім і всесвітнім. Так і з'явився Всесвітній день вишиванки.
Українська вишиванка - не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від біди: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка - це частина генетичного коду українця.
У мирні часи у День вишиванки часто проводили концерти, ярмарки, фотосесії на роботі, у закладах освіти та культури. Зараз День вишиванки має особливе значення – це є ще одним приводом заявити про те, що ми – українці, вільний народ незалежної держави, який відчайдушно бореться з російським загарбником.
Читальний зал філії обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка пропонує користувачам виставку - ознайомлення «Цілує сонце візерунки». Книги, представлені на виставці, розповідають про символіку орнаментів вишитого одягу, про їх різноманітність відповідно до регіонів України, а також дають практичні поради, зразки та творчі ідеї сучасним майстриням.









 

Немає коментарів:

Дописати коментар