четвер, 11 травня 2023 р.

День інформації «Підліткове насильство: що робити?» (Школа соціальної адаптації підлітка)

11 травня, відгукуючись на численні прохання батьків, вчителів та старшокласників Чернівецького ліцею № 14, Школа соціальної адаптації підлітка провела третє заняття із статевого виховання молоді.
Цього разу спікери торкнулися правового та морального аспекту статевих відносин. Старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю УПП в Чернівецькій області капітан поліції Анна Харена та практична психологиня Чернівецького фахового політехнічного коледжу Наталя Оксіна запропонували до перегляду презентацію про безпечну поведінку в інтернеті, що спонукало до жвавого діалогу між учнями та спеціалістами. Анна Харена розповіла про види насилля, зокрема про новий його вид – сексінг (пересилання особистих фотографій, повідомлень інтимного змісту за допомогою сучасних засобів зв'язку), який може призвести до цькування, шантажу та навіть доведення до суїциду серед підлітків. В разі виникнення подібної ситуації, поліціянтка порадила не боятися звертатися по допомогу до дорослих, котрим довіряєш: батьків, вчителів, психологів, поліції та кіберполіції. Вона наголосила, що нема ситуацій, з яких не було б виходу.
Фахівчині розповіли ліцеїстам що таке особисті кордони, які дії між однолітками та дорослими і підлітками є допустимими, а де варто сказати «ні». За допомогою мультфільмів «Сексуальне насильство в родині» та «Подруга в небезпеці»  Наталя Оксіна пояснила, що небезпека може чекати на підлітка не тільки на вулиці, серед незнайомих людей, а і в звичному оточенні (родичів, друзів сімї , наставників і т.і.). Спікерки наголосили, що будь – які дії сексуального характеру, вчинені зі згоди чи без згоди неповнолітнього (до 18 років) з правової точки зору вважаються зґвалтуванням і підлягають  кримінальній  відповідальності.
Зважаючи на велику кількість запитань та думок, які висловили старшокласники, можемо стверджувати, що тема сексуальної освіти є досить актуальною. ШСАП  спрямує її на популяризацію знань про нормальну та патологічну репродукцію, сексуальність, культуру та вік згоди.






























 

Немає коментарів:

Дописати коментар