понеділок, 6 листопада 2023 р.

Ювілейна виставка «Проблеми людини та її свободи» (До 100-річчя від дня народження Альбера Камю (1913 – 1960), французького романіста, філософа, публіциста)

Альбер Камю ( 7 листопада 1913, Мондова (зараз Дреан) — 4 січня 1960, Вільблевен) — французький романіст, філософ, публіцист, один із лідерів філософсько-мистецького напрямку екзистенціалізму. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1957 року.

А. Камю став відомим як автор «Стороннього» та «Міфу про Сізіфа», що побачили світ у 1942–1943 рр. Ці твори були сприйняті як екзистенціалістські, в їх основі є твердження абсурдності буття, уявлення про світ як про царство хаосу і випадковості. У 1944 Камю пише роман «Чума», який став основною книжкою про фашизм. У цьому романі фашизм виступає як символ метафізичного зла. В ньому присутній прихований абстрактно-символічний пласт, який дозволяє тлумачити "Чуму" як роман-притчу про людське існування загалом. У "Чумі" Камю розвиває екзистенціалістські мотиви своїх попередніх творів: абсурдність буття, свободу людини, її вибір перед лицем смерті — і доходить висновку, що "є більше підстав захоплюватися людьми, аніж зневажати їх".

До ювілею Альбера Камю ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка  пропонує читачам книжкову виставку «Проблеми людини та її свободи». На виставці представлені твори великого письменника, літературно-критичні матеріали за його творчістю, підручники, довідники. Виставка розрахована на учнівську та студентську молодь, викладачів зарубіжної літератури.

 






Немає коментарів:

Дописати коментар