середа, 22 листопада 2023 р.

Презентація ювілейної виставки «Царівна української літератури» (До 160-річчя від дня народження О.Кобилянської (1863 – 1942), письменниці, громадської діячки)

22 листопада в межах локального проєкту «Ольга Кобилянська: відома і незнайома», започаткованого Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Михайла Івасюка до 160-річчя від дня народження письменниці у відділі обслуговування юнацтва відбулася презентація ювілейної виставки «Царівна української літератури». Завідувачка відділу Ірина Хліповська запропонувала старшокласникам гімназії №20  огляд унікального десятитомного зібрання творів Ольги Кобилянської видавництва «Букрек», познайомила з творами письменниці, які раніше не публікувалися, порекомендувала літературно-дослідницькі матеріали, які допоможуть у вивченні творчості видатної буковинки.

На захід завітала  кандидатка історичних наук, завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького обласного краєзнавчого музею, авторка книги «У мереживі вальсу. Світське життя на Буковині (1848 -1918)» Катерина Валявська. Історикиня розповіла гімназистам, яке виховання та освіту отримала Ольга Кобилянська у своїй родині, як формувався світогляд та літературний смак майбутньої письменниці. Катерина Валявська звернула  увагу на коло спілкування юної Ольги, та як це вплинуло на її світосприйняття. Учнів зацікавила розповідь про перші проби пера письменниці,  зокрема німецькомовна повість «Гортенза , або нарис з життя однієї дівчини», яку науковця детально проаналізувала під час зустрічі.

До творчого діалогу приєдналася молодша наукова співробітниця Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка , відома буковинська поетка Олена Логінова. Вона поділися цікавою історією з життя письменника Михайла Івасюка, який  захоплювався Ольгою Кобилянською і мріяв про зустріч з нею. Ця історія описана  М. Г. Івасюком  у нарисі «Сонячні вікна», який згодом став розділом «Вікна» роману «Вирок», уривки  з якого зачитали під час зустрічі. Старшокласники  мали можливість переглянути фрагмент телепередачі "Лицар слова" Чернівецького обласного державного телебачення (1992 рік, автор Парасковія Нечаєва), де Михайло Григорович натхненно оповідав про свою зустріч з Ольгою Юліанівною...

 





















Фото: Валентина Кухлій 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар