четвер, 23 листопада 2023 р.

Історичне занурення «Драма вершниці в зеленій амазонці» (До 160-річчя від дня народження Ольги Кобилянської (1863 – 1942), письменниці, громадської діячки)

23 листопада в межах локального проєкту «Ольга Кобилянська: відома і незнайома», започаткованого Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Михайла Івасюка до 160-річчя від дня народження письменниці, у відділі обслуговування юнацтва відбулося історичне занурення «Драма вершниці в зеленій амазонці».
На зустріч із старшокласниками  Чернівецького ліцею №3 медичного профілю та Чернівецького багатопрофільного ліцею №4 завітали старша наукова співробітниця Чернівецького літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської Юлія Микосянчик та завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького обласного художнього музею Лариса Курущак. За допомогою відеопроєкту  «Кобилянська від А до Я», створеного за книгою Світлани Кирилюк, ліцеїсти поринули в епоху, в якій жила письменниця та писала свої безсмертні твори.
Юлія Микосянчик розповіла про маловідомі факти біографії письменниці і початок літературної творчості. Відповідаючи на численні запитання учнів науковиця звернула  увагу на особисті та творчі відносини Кобилянської з представниками української інтелігенції, зокрема Лесею Українкою, Осипом Маковеєм, Августою Кохановською, Софією Окуневською. Молоді люди цікавились, якою людиною, особистістю була письменниця, які мала захоплення, чи відвідувала театр та яким п’єсам надавала перевагу, хто оточував письменницю в останні роки життя.
Лариса Курущак  розповіла  старшокласникам, що Образ Ольги Кобилянської  відображено у колекції музею досить вагомо: 28 мистецьких твори, низка архівних предметів (фото, малюнки, листівки, публікації в пресі) та запропонувала огляд робіт буковинських  художників, які переосмислили творчу спадщину Кобилянської  в різних видах  образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва. Таким чином учні  вчилися інтерпретувати мистецькі твори, а зустріч  переросла у цікавий творчий діалог та жвавий обмін думками.  
Обидві науковиці наголосили, що ключовим у творчості письменниці є образ жінки, яка прагне здобути власне місце у соціумі. Модератора заходу Ірина Хліповська запропонувала огляд ювілейної виставки «Царівна української літератури», на якій представлені твори та книги про життєвий та творчий шлях мисткині.




















Фото: Кухлій Валентина


 

Немає коментарів:

Дописати коментар