понеділок, 20 березня 2023 р.

Ювілейна виставка «Генрік Ібсен – творець соціально-психологічної драми» (до 195-річчя від дня народження Генріка Ібсена (1828-1906), норвезького драматурга, поета, публіциста)

Ге́нрік І́бсен  — норвезький драматург і поет, реалістичні і суперечливі п'єси якого революціонізували європейський театр.
Творчість Ібсена була пов'язана з багатьма літературними напрямами, але не вклалася у межі жодного з них. У 60-х роках XIX століття він починав як романтик, у 70-х роках став одним із визнаних європейських письменників-реалістів, а символіка п'єс 90-х років зблизила його з символістами та неоромантиками кінця століття.
Ібсен - драматург-новатор. Він створив 12 п'єс на сюжети буденного життя. Найпомітніші серед них - гострі соціально-аналітичні драми «Стовпи суспільства» (1877), «Ляльковий дім» (1879), «Привиди» (1881), «Ворог народу» (1882) та витончено психологічні драми «Дика качка» (1884), «Жінка з моря» (1888), «Гедда Габлер» (1890). У своїх творах драматург порушив вічні проблеми, закликав читачів пройнятися такими непростими цінностями та істинами, як людська гідність, щастя, кохання, сім'я, права людини, відповідь за скоєні злочини, моральна досконалість та внутрішня краса особистості.
Г. Ібсен - драматург «нової драми». Його драматичні твори стали є «п'єсами про людську душу», в яких йшлося, насамперед, про напружену, здебільшого трагічну боротьбу індивідуальності за власний унікальний світ.
Незавершена кінцівка - найвидатніший внесок «нової драми» в світову драматургію. У деяких п'єсах розв'язка не була розв'язанням проблем, а їхньою постановкою, конфлікт не вичерпувався після завершення дії, а дедалі більше загострювався. Така відкритість фіналу краще відповідала вимогам сучасного проблемного театру, який і намагався створити Ібсен.
З 1986 року в Норвегії вручається національна Премія Ібсена за внесок в драматургію, а з 2008 року — Міжнародна премія Ібсена. Також, на честь Генріка Ібсена названий кратер на Меркурії.
До 195-річчя від дня народження видатного драматурга відділ абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка пропонує ювілейну виставку «Генрік Ібсен – творець соціально-психологічної драми». На виставці представлені твори письменника, критичні матеріали та методичні рекомендації вчителям уроків за його творчістю. Виставка розрахована на учнівську молодь, викладачів та поціновувачів драматичних творів. 
 










Немає коментарів:

Дописати коментар