середа, 22 березня 2023 р.

Екомандрівка «Перші квіти весни» (Інформаційний екологічний центр)

Сьогодні, 22 березня, видався чудовий і сонячний день, щоб здійснити екомандрівку до Чернівецького ботанічного саду ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Родинам ВПО та постійним читачам ФОЮ випала унікальна можливість потрапити на єдину цьогорічну екскурсію, присвячену першим весняним квітам. Після довгої зими  первоцвіти особливо приваблюють і милують око. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже ласкаві промінчики весняного сонечка.  І саме вони - підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), первоцвіти, нарциси, черемша  -  першими дарують нам весняний настрій. Більшість видів ранньоквітучих рослин занесені до Червоної книги України і потребують особливого захисту.
 Фахівчиня І категорії ботанічного саду ЧНУ Ксенія Коржан провела екскурсантів чарівними стежками ботанічного саду, де вже з’явилися ранньовесняні квіти. Значна частина рослин, які зараз квітують в ботанічному саду  має дуже нетривалий період життєвої активності. Деякі за короткий термін – від кількох тижнів до кількох місяців – ростуть, квітують, плодоносять і повністю відмирають, залишаючи після себе лише насіння до наступного року. Це - ефемери. Інші, також дуже швидко, за 1-2 місяці, проходять життєвий цикл і зникають над поверхнею землі, але не відмирають. Вони залишаються жити під землею у цибулинках, бульбах, кореневищах. Це – весняні ефемероїди. Діти і дорослі з насолодою слухали розповідь пані Ксенії про ці унікальні рослини та чому їх слід охороняти. Наукові факти, цікаві легенди та невимушене спілкування захопило увагу навіть непосидючих дітей.
Наприкінці екскурсії науковиця запросила наших гостей відвідати ботанічний сад за два – три тижні, коли зацвіте багатюща колекція магнолій. 





















Фото: Валентина Кухлій




 

Немає коментарів:

Дописати коментар