пʼятниця, 10 березня 2023 р.

Поетичний колаж «На струнах Кобзаревої душі» - до 209 – ої річниці від дня народження Т.Г.Шевченка, українського поета, художника, мислителя.

9 березня ми відзначаємо 209 – ту річницю з дня народження великого поета, людини світлого розуму, чистих помислів та трагічної долі Тараса Григоровича Шевченка.

Про Шевченка ми чуємо з дитинства, говоримо про нього як про поета, борця, пророка, художника, і здається, все знаємо про нього, та все ж знову і знову відкриваємо для себе щось цікаве і невідоме як про митця і особистість.

9 березня в читальному залі ФОЮ відбувся поетичний колаж «На струнах Кобзаревої душі» - до 209 – ої річниці від дня народження Т.Г.Шевченка, українського поета, художника, мислителя.

Валентина Андріївна Чолкан, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича, розпочала захід яскравою розповіддю про маловідомі факти біографії Шевченка та кохання в його житті.  Для старшокласників Ліцею № 6 відкрилися найпотаємніші сторінки особистого життя Тараса Григоровича. «Насправді Тарас був душею компанії, любив жартувати і був членом таємного товариства», - зазначила науковця. В його житті були жінки – дуже різні. Серед його коханих згадуються наймичка, князівна, натурниця, актриса, заміжні жінки і навіть дружина друга – загалом дванадцять жінок. На жаль, особисте життя  Тараса Григоровича так і не склалося, і йому не вдалося  одружитися, хоча до кінця життя він мріяв про це.

Справжньою родзинкою заходу став перегляд колекції листівок  з фондів Чернівецького обласного художнього музею, подарованої музею 1998 року Калиною Гузар – Угрин (племінницею Любомира Гузара, патріарха-предстоятеля УГКЦ). Лариса  Миколаївна Курущак, завідувачка відділу науково – освітньої роботи ЧОХМ, презентувала  ліцеїстам листівки з усіх куточків світу та різних років видання, присвячених Кобзарю. За допомогою мультимедійної презентації Лариса Миколаївна розповіла слухачам про пам’ятники Шевченка в світі та в Україні та продемонструвала невеличке відео про те, як шанують нашого геніального письменника в світі.

Наприкінці заходу бібліотекарями читальної зали була запропонована для ознайомлення книжкова виставка «На струнах Кобзаревої душі…»






















Фото: Мацків Крістіна 




Немає коментарів:

Дописати коментар