вівторок, 2 лютого 2021 р.

Ювілейна виставка «Письменник із покоління, що билося під Крутами» (До 120-річчя від дня народження В.П. Підмогильного)

 

До ювілею видатного українського письменника Валеряна Петровича Підмогильного у відділі абонемента ФОЮ розгорнуто ювілейну виставку «Письменник із покоління, що билося під Крутами».       

Підмогильний Валер'ян Петро́вич (2 лютого 1901, с. Писарівка, тепер Дніпропетровська область (за іншими даними с. Чаплі під Катеринославом) — український письменник і перекладач, один з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження».

Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер. До першої збірки Підмогильного, яка була опублікована 1920 року й мала назву «Твори Т. 1», увійшло 9 оповідань.

Літературна діяльність переривалась вчителюванням, працею у видавництвах. 1922 року Валер'ян разом з дружиною переїхав з Ворзеля до Києва. 1923 року в журналі «Нова Украïна» (Прага), було опубліковано новели Підмогильного з циклу «Повстанці», оповідання «Іван Босий».

1924 року вийшла друком книжка Підмогильного «Військовий літун», а 1926 року — окреме видання повісті «Третя революція». Разом з Євгеном Плужником у 1926—1927 роках він підготував два видання словника «Фразеологія діловоï мови», працював над сценарієм фільму «Коломба» за романом Проспера Меріме. 1927 року була опублікована збірка оповідань «Проблема хліба» та роман «Таïс» Анатоля Франса у перекладі В. Підмогильного.

1928 року у Харкові виходить друком роман «Місто».

1930 року в журналі «Життя й революція» було опубліковано другий, невеликий за обсягом, роман Підмогильного «Невеличка драма».

Особливе місце у творчій спадщині письменника займають переклади творів французької літератури та філософії.

8 грудня 1934 його було заарештовано за приналежність до "групи письменників-націоналістів з терористичними настроями у ставленні до вождів партії". Ув'язнення відбував у Соловецькому таборі.

Страчений 1937 р. в урочищі Сандормох біля м. Медвєж'єгорськ (нині місто Реcпубліки Карелія, РФ) за вироком особливої трійки Управління НКВС . Реабілітований 14 грудня 1956 за відсутністю складу злочину.

Виставка пропонує користувачам твори В.Підмогильного, біографічні та літературно-критичні матеріали та розрахована на учнівську і студентську молодь, всіх, хто цікавиться історією української літератури.

Запрошуємо до перегляду.





Немає коментарів:

Дописати коментар