четвер, 4 лютого 2021 р.

Із циклу онлайн – ознайомлень «Книжкові новинки»

 

Продовжуємо знайомство з новинками, які надійшли в фонд читальної зали філії обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М.Івасюка від Українського інституту книги за програмою "Поповнення бібліотечних фондів". Цього разу познайомимося із новими книгами з української міфології та музики.




Винницька Я. КОВЧЕГ МУЗИКА/ Ярина Винницька. – Львів: Видавництво Ковчег, 2020. – 52 с.

Ця книга – путівник по українській музичній спадщині від архаїчних колядок до «Червоної Рути». Тут зібрані усі найзнаковіші постаті українського музичного пантеону, унікальні музичні артефакти, цікаві історії з життя українських композиторів.

Книга є фактично програмою одноіменного концерту – хрестоматії,що вмістить найкращі шедеври української музичної спадщини – народні пісні, давні духовні наспіви, шедеври українського бароко, музику класиків і сучасних композиторів – під диригування Оксани Линів за участі найкращих українських етно – гуртів – «Даха Браха», «Хорея Козацька», «Курбаси», Уляни Горбачевської, Молодіжного симфонічного оркестру України, чоловічого хору «Дударик»,  Київського дівочого хору ім. М.Лисенка. За QR – кодами, розміщеними у книзі, можна буде прослухати усі головні музичні доріжки концерту.


Кононенко О.А. Українська міфологія. Зброя, ритуали, обереги/ Олексій Кононенко; худож. – оформлювач О.А. Гугалова – Мєшкова.  – Харків: Фоліо, 2020. – 127 с.

Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з історією слов’янських племен, з багацтвом народних обрядів, ритуалів і оберегів, а також докладно розповідає про різні види зброї та обладунків ниших далеких предків, які хоч і були наділені, як сказав видатний діяч чеського і словацького національного відродження Павел Йозеф Шафарик, «тихою величчю», але завжди вміли постояти за себе.



Кононенко О.А. Українська міфологія. Божества і духи/ Олексій Кононенко; худож. – оформлювач О.А. Гугалова – Мєшкова.  – Харків: Фоліо, 2020. – 191 с.

Міфи, легенди, вірування, замовляння, заклинання… вони переходять із століття в століття, від покоління до покоління. Ці нетлінні духовні скарби далеких пращурів з їхньою чарівною образністю і символікою, не звичними для нас божествами, духами та персонажами, яким притаманна надлюдська магічна енергія і здатність перевтілюватися, відповідають нам, може, навіть більшою мірою, ніж науково – документальні  праці, глибинні процеси духовного життя прадавніх людей, їх світогляд, засвідчують еволюцію їх моралі, психології. Не пізнати їх – просто обікрасти себе.

На основі досліджень, етнографічних праць, спостережень і розвідок у нашому виданні дбайливо зібрано і систематизовано великий матеріал – з маленьких осколків знань і відомостей, що дійшли до нас з глибини століть, складається велична картина світобачення далекого словянського предка.


Кононенко О.А. Українська міфологія. Символіка/ Олексій Кононенко; худож. – оформлювач О.А. Гугалова – Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2020. – 217 с.

Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з розмаїттям притаманних йому тваринних і рослинних символів. Пошанування тварин у словян має прадавнє коріння. Люди, яки жили в лісах і степах, часто стикалися з представниками тваринного світу. Деякі звірі ставали в нвгоді у господарстві, за умов коли з ними вміли налагоджувати стосунки; інших поважали за силу і вважали їх захисниками, оберегами роду чи племені, такі тварини звалися тотемами. І до дерев, квітів та рослин словяни ставились з особливою пошаною, наділяючи їх надприродними властивостями. Саме тому зявилися  перекази про світове дерево, яке обіймає коренями землю, а гілками тримає небо.


Кононенко О.А. Українська міфологія. Фольклор, казки, звичаї, обряди/ Олексій Кононенко; худож. – оформлювач О.А. Гугалова – Мєшкова. – харків: фоліо, 2020. – 159 с.

Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з багатством фольклору, або усної народної творчості, що являє собою складову художньої культури народу. Слово, особливо поетичне, завжди високо шанувалося українцями, воно з давніх – давен пов’язане з традиціями, обрядами, ритуалами, з різними видами діяльності людини, з її переживаннями і настроями. Можна стверджувати, що фольклор узагальнює життєвий досвід, світогляд та естетичне ставлення людини до дійсності й донині залишається живильним джерелом для сучасної літератури та мистецтва.


Корній Д. Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи/ Дара Корній; худ. А.Канкава. – Х.: 2021. – 352 с.

 Книжка «Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи» поведе вас у дивовижний і самобутній світ українських вірувань. Гортаючи її сторінки, ви дізнаєтесь про поважного домовика, надійного захисника роду, познайомитесь із добрим покутнім, який нашепче вам своє благословення, зазирнете на гостину до справедливого хлівника, який доброму господареві в усьому сприяє, а ледацюг карає. А якщо поталанить, привабите духа щастя з удатною сприйєю, які підуть пліч-о-пліч з вами. Однак стережіться роздоріжжя, бо там духи-перевертні заманюють у потойбіччя стомлених мандрівників. Перед вами постане величний шар культурної спадщини давніх українців, химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології, досліджений і опрацьований Дарою Корній.


Запрошуємо вас в читальний зал філії обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М.Івасюка за адресою вул. Головна, 14 та в відділ абонементу по вулиці Головній, 128.

Немає коментарів:

Дописати коментар