пʼятниця, 12 лютого 2021 р.

Ювілейна виставка «Лесь Мартович очима сучасників» (До 150-річчя від дня народження Леся Мартовича)

 

До ювілею українського письменника Леся Мартовича  відділ абонемента ФОЮ підготував цікаву книжкову виставку. 

Виставка пропонує користувачам твори Леся Мартовича, літературно-критичні дослідження його творчості і розрахована на широке коло читачів, які цікавляться історією української літератури.

Лесь Мартович  (Олекса Семенович) –  письменник, юрист, громадський, культурний  і політичний  діяч,  доктор права.

Народився в с. Торговиця (нині  Івано-Франківська  область). Перше оповідання «Нечитальник» (1889) опублікував  на кошти В.Стефаника, його друга й однокласника. Будучи студентом юридичного  факультету Чернівецького університету (1892–1900), а згодом Львівського університету (закінчив екстерном 1909)  Мартович мав у доробку вже 3 збірки оповідань. Працював в адвокатських конторах Галичини та був активним членом Русько-української радикальної партії.

Останні роки життя провів на хуторі Улицько-Зарубане біля міста Рава-Руська. Помер письменник  у селі  Погорисько (нині  Львівська  область), де писав статті про російську окупацію. Похований Лесь Мартович у селі Монастирок (Львівська  область).

 Художня спадщина Мартовича збереглася не повністю; чимало творів лишилися незакінченими. Неповторний гуморист і сатирик, Мартович залишив у своїх творах широку панораму життя й побуту всіх прошарків галицького суспільства

 Фольклорні записи Мартовича зберігаються в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Рильського НАН України, архів – в Інституті літератури імені Т.Шевченка НАН України. 1966 в селі Торговиця засновано літературно-меморіальний музей Леся Мартовича.






Немає коментарів:

Дописати коментар