понеділок, 15 лютого 2021 р.

Тиждень християнської етики та моралі. Віртуальні поради «Конверт дружніх порад»

 


У відділі читальної зали ФОЮ розпочався Тиждень християнської етики та моралі. Пропонуємо для молоді віртуальні поради  «Конверт дружн
іх порад»

Що робити коли в тебе є проблеми? Можна перелопатити Інтернет, шукаючи відповіді на свої наболілі питання, можна звернутись до психолога чи священника, а можна просто подумати про те , що ти зробив не так. Адже на початку ми –це суцільне самооправдання. І ми повинні пізнати, в чому першопричина.  І хто цього не робить, той грішить перед Богом. І виходить, що хто тримає себе в темряві і безграмотності, двічі грішить: і тим, що не знає волі Божої, і тим, що не вживає засобів пізнати її і навмисне "тримає себе в темряві (свт. Феофан затворник).

Пропонуємо  коротенькі життєві поради від священника:


 Як ставитися до ближнього?

Уявляйте завжди ближнього на своєму місці, а себе - на місці ближнього.

Як уникнути спокус?

 Не дивитися, що роблять люди, які б вони не були, але слухати і слухати, чому Слово Боже вчить.

Наслідувати життя Спасителя і Його святих угодників.

 Слух і очі відвертати від непотрібних, бо через них, як дверима, всяке зло в серці входить.

Більш триматися будинку свого (у кого немає спокус) і усамітнення.

 Чим догоджати Богові?

Бог догоджається ласкавим поводженням з людьми, заспокоєнням розсердженого, заступництвом скривдженого, відразою очей від поганих предметів, протистоянням поганим думкам, спонукою себе на молитву (архим. Феофан Новоезерскій).

Яка жертва Богу головна?

Головна жертва Богові - це дух упокорений. Серцем скорботним і смиренним Бог не противиться.

Які гріхи вважаються смертними?

Смертні гріхи - це єресь, розкол, богохульство, відступництво, чаклунство, відчай, самогубство, блудний гріх, пияцтво, святотатство, вбивство людей, грабіж, крадіжка і всяка жорстока нелюдська образа. Смертний гріх православного, який не вилікувався належним покаянням, доводить того, хто згрішив, до вічного осуду (свт. Ігнатій Брянчанінов).

Що треба робити і чого не слід робити в неділю?

Святий Косма вчив християн: у недільні дні не торгувати, не ходити на базар, не займатися роботами, а також не ходити за ягодами, грибами, полювати, займатися риболовлею, але ходити до церкви і слухати там святу службу і Боже Слово.

 Як придбати добросердя?

Якщо людина не буде помічати пороків ближнього, то за допомогою Бога народжується в ньому добросердя, яким догождається Бог (авва Дорофей).

Як вести себе з ближніми?

Вітай з приємністю, відповідай зі світлим обличчям, до всіх будь прихильним, доступним,  не хвались сам, не змушуй і інших говорити про тебе, не говори непристойного слова, приховуй свої переваги, а в гріхах сам себе звинувачуй і не чекай викриття від інших. Не будь важкий в доганах, картай не скоро, і не з пристрастям,  не осуджуй за менш важливе, як ніби сам ти найбільший праведник. Прикладай старання не бути Прославленим від людей, але намагайся бути прославленим Господом (свт. Василій Великий).

 Які у християнина є обов'язки до інших?

Обов'язки християнина  наступні: по-перше, всіх у Господі любити; по-друге, не надавати собі  перевагу; по-третє, недоліки  їх терпляче зносити; по-четверте, нікого нічим не ображати; по-п'яте, духовними бесідами один одному приносити користь; по-шосте, взаємно один про одного молитися.

Як примиритися в сварці?

Найбільш надійний засіб при сварці до досягнення примирення - смиренність і до Бога щира молитва, якою відганяється від ворогуючих дух злоби. Сила молитви і смирення настільки велика, що їй як би мимоволі підкоряється ворожнеча  і людина примиряється з ближнім; навіть самі злісні вороги примиряються добром.

З ким не повинно мати дружби?

Не води дружби і не май союзу з ворогами Христової Церкви, з єретиками, з розкольниками.. Повинно бігати від тих людей, які не бояться і не шанують Бога (преп. Серафим Саровський

Що важливо в дружбі?

Дружба не повинна доводити нас до гріха.  Не потрібно  товаришувати з людиною гнівливою або запальною.

Для чого людині попускаються в життя скорботи, образи і хвороби?

Всеблагий Господь попускає людині в цьому житті різні образи і, хвороби та інше; все це заради того, щоб душу його очистити від гріхів і вселити в життя вічне.

Що треба знати при мимовільному впадінні в гріх?

Печаль від диявола говорить: куди тобі бігти, немає тобі покаяння, бо біс говорить так, щоб схилити людину залишити життя . А печаль по Богу каже: Не бійся, прийди знову до Бога, бо знає Христос, що людина немічна, і дарує йому рятівне покаяння до смерті його.

Мене обікрали. Як зберегти мир душевний? Всіляко уникайте того, що порушує мир душевний. Вас обікрали? Щоб уникнути гріха, вірніше і краще ні на кого не думати, а думати, що це випробування вам для того щоб отримати більшу нагороду від Бога.

Немає коментарів:

Дописати коментар