понеділок, 13 квітня 2020 р.

Тиждень знань про природу «Про що не розповість підручник».Мандрівка замками Нижньої Австрії

Номер 3 Відділ читальної зали проводить онлайн  Тиждень  знань про природу «Про що не розповість підручник».Пропонуємо інформаційні добірки наших працівників всім , хто цікавиться темою охорони природи, любить подорожувати і просто бувати на природі. Після закінчення карантину запрошуємо всіх до нас за потрібними книгами( Чернівці, вул Головна, 14 та вул. Головна , 128).
Мандрівка замками Нижньої Австрії

Якщо ви вирушите у мандрівку на північний схід від Відня, то потрапите до Нижньої Австрії – найбільшої федеральної землі, багатої на стрімкі ріки, кришталево чисті озера, величні гори та кілометри запашних виноградників, – столицею якої є місто Санкт-Пьольтен. Ukrainian Time продовжує знайомити своїх читачів із замками Австрії. Цього разу пропонуємо вашій увазі замки федеральної землі Нижня Австрія.  
Замок Kreuzenstein – відроджена декорація середньовічного епосу
Усього в 20 кілометрах на північ від вишуканої австрійської столиці, у містечку Леобендорф, ви відкриєте для себе шедевр середньовічної архітектури – замок Kreuzenstein (укр. Кройценштайн). Його власником був полярний дослідник граф Вільчек, який служив камергером при дворі імператора Франца Йосифа І. Протягом довгих 30 років він відбудовував цю вражаючу споруду після майже повного знищення. Замок і досі належить його нащадкам.
Що цікавого
• Пройтись таємним підземним тунелем, на початку якого варто зазирнути до печери та побачити там скелет кита, який є мисливським трофеєм із полярної експедиції 1872 року.
• Дослідити одну з найбільших у світі приватних колекцій холодної зброї в Збройовій кімнаті. Всі експонати, яких би вистачило для повного озброєння сотні середньовічних лицарів, були зібрані господарем, що сам був посвячений у лицарі ордена Золотого Руна. Найдавніші експонати датуються часами до нашої ери.
• Відвідати каплицю, що вражає дерев’яним готичним вівтарем, складеним із 47 панелей ХV століття. Під нею облаштований сімейний склеп, де похований і сам граф.
• Відчути себе середньовічним лицарем і відвідати мисливську залу та спальну кімнату графа. Тут можна побачити справжні історичні меблі та середньовічні артефакти, а також дізнатись, чому аристократи тих часів спали напівсидячи.
• Відчути себе героєм голлівудського кіно, адже саме тут проходили зйомки фільму «Час відьом» (2011 року) з Ніколасом Кейджем.
Як дістатись  : Потрібно скористатись електричкою (S-Bahn) S3 або S4 та доїхати до станції Leobendorf-Burg Kreuzenstein (квиток із Відня коштує 5,90 євро. У дорозі доведеться провести близько 30 хв.), і далі пройтись пішки за вказівниками до самого замку (приблизно 40 хв.).
Режим роботи та вартість квитків
Замок відкрито з 1 квітня до 1 листопада (в зимовий період не працює).
Години роботи: з понеділка по суботу з 10:00 до 16:00; в неділю та святкові дні – на годину довше, до 17:00. Відвідати можна лише в складі екскурсійних груп, екскурсії розпочинаються щогодини. Вартість квитків: дорослий – 10 євро, дитячий (від 6 до 16 років) – 6 євро.

Замок Schloss Grafenegg – витончене втілення романтизму
Мандруючи далі Нижньою Австрією, у 64 кілометрах від Відня, ви опинитесь біля міста Кремс в долині Вахау. Тут ви зможете відвідати замок Schloss Grafenegg (укр. Графенегг), у якому поєднано риси різних архітектурних стилів (готики, ренесансу, бароко та неоготики). Його будували впродовж семи століть. Своїм сучасним виглядом замок завдячує австрійському архітектору Леопольду Ернсту, який на замовлення тодішнього власника графа Августа Фердинанда Бройнера перебудував замок у стилі англійського історичного романтизму. До речі, Ернст був одним із керівників зведення головного собору Відня – Штефансдому. А замком і досі володіє правнук графа Тассіло Меттерніх-Сандор.
Що цікавого
• Здійсніть прогулянку в часі та відчуйте вишукану атмосферу замку, відвідавши сім кімнат, які пишно прикрашені унікальною комбінацією масивних дерев’яних дверей з багатою різьбою, настінними розписами, а також прекрасними картинами та предметами антикваріату.
• Не поспішаючи, прогуляйтесь величезним старовинним парком, що оточує замок. Площа парку становить 32 гектари, а історія налічує 300 років.
• Запланувавши поїздку до замку на середину серпня, ви матимете можливість потрапити на один із найбільших міжнародних фестивалів класичної музики Schloss Grafenegg Music Festival, який традиційно триває три тижні поспіль. Музиканти виступають в унікальному концертному залі на 1200 осіб.
• У 2012 році тут проходили зйомки австрійської кінокартини «Маленька леді».
Як дістатись
Слід скористатись регіональним потягом до станції Wagram-Grafenegg Bahnhof (квиток з Відня коштуватиме 15,30 євро, а час в дорозі становить 52 хв). Потяг відправляється щогодини. Далі слід пройти пішки 2 км (приблизно 25 хв) до замку.
Режим роботи та вартість квитків
Замок працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00 і закритий у святкові дні. Вартість дорослого квитка становить 6 євро, а пенсіонери, студенти, школярі мають заплатити всього 4 євро.
Парк відкрито впродовж усього року. Вхід – безкоштовний.
Замок Schloss Rosenburg – неперевершена перлина Ренесансу
Мандруємо далі, віддаляємось від Відня вже на 90 км та поспішаємо на зустріч із замком троянд – Schloss Rosenburg (укр. Розенбург). Він розташований на мальовничому скелястому березі річки Камп у самому серці природнього заповідника Кампталь. Природа, яка оточує трояндовий замок зачаровує: зелені галявини, нескінченні фонтани, сади із понад 120 сортами троянд, величні багатовікові дуби.
Що цікавого
• Відчуйте дух лицарства під час турніру на одному з найбільших лицарських майданчиків Європи, який оточений тринадцятьма вежами. Справжнє захоплення у вас виникне від унікальної колекції бойової та мисливської зброї. Тут представлені середньовічні мечі, арбалети, стріли, крем’яні рушниці та, навіть, міні-гармати.
• Пориньте у «Світ казки» з експозицією оригінальних меблів ХVІІ-ХVІІІ ст., полотен та унікального посуду, що розміщена у 26 чудових залах. Особливо добре збереглись мармурова підлога та давні дзеркала.
• Відвідайте старовинну бібліотеку, яка налічує 40 тисяч книг, датованих XVI-XIX ст.
• Неодмінно зачаруйтесь красою трояндового саду, де можна побачити 100-метрову «стіну» з квітів, та розарієм, де вирощують понад 100 сортів троянд, включно з дуже особливими та рідкісними, а також озеро лілій.
• Не проґавте шоу соколиного полювання та завітайте до музею.
Як дістатись
У Відні на вокзалі Franz-Josefs-Bahnhof сядьте у регіональний експрес №2834 і доїдьте до станції Hadersdorf/Kamp Bahnhof. Тут зробіть пересадку на регіональний поїзд №6251 та вийдіть на станції Rosenburg/Kamp Bahnhof (час в дорозі – 1 год 45 хв та вартість 20,50 євро). Прогулянка до замку займе близько 40 хвилин. Пройти необхідно 3 км.
Режим роботи та вартість квитків
Замок працює у травні та жовтні щодня (навіть у святкові дні) з 9:30 до 17:00; з червня по вересень – у всі дні крім вівторка з 9:30 до 17:00. Дорослий квиток коштує 15 євро, дитячий (від 6 до 15 років) – 8 євро.
Виконавець О. Ротлендер



Немає коментарів:

Дописати коментар