середа, 8 квітня 2020 р.

Профорієнтаційне інформування "Можу,хочу,треба. Що найголовніше у виборі професії?"

Перед кожною молодою людиною, яка стоїть на порозі свого дорослого життя настає момент, коли доводиться вирішувати, де здобути (продовжити) освіту, або куди піти працювати.
Тому, одним із найважливіших кроків у житті кожного підлітка, є вибір професії. Вибір професії - найголовніший чинник того, як складеться Ваше подальше життя, та як Ви в ньому будете себе у ньому почувати. Адже всім хочеться не лише заробляти гроші, але й реалізувати себе, отримувати щодня  задоволення від своєї діяльності.


Як не помилитися у виборі своєї дороги, свого майбутнього, щоб бути щасливим у праці?
Існує формула вибору професії, яка в загальному вигляді показує, як прийняти оптимальне рішення. Вона передбачає дотримання таких умов: "ХОЧУ" - те, що ти любиш робити: твої бажання, інтереси, нахили; "МОЖУ" - що ти робиш добре: знання, здібності, психологічні особливості, також слід врахувати стан здоров'я; "ПОТРІБНО" - чого потребує світ і за що тобі будуть платити: потреби ринку в кадрах.
Якщо підліток зуміє поєднати свої ХОЧУ, МОЖУ і ТРЕБА, то професійний вибір буде вдалим.
СУТНІСТЬ професійної інформації полягає в інформуванні молоді про найбільш поширені професії, про способи та умови оволодіння ними, у визначенні суспільної значимості тих професій, в яких у даний час відчуває гостру потребу суспільство, а також створенні умов для свідомого та відповідального вибору професії та сприяння формуванню позитивного ставлення підлітків та молоді до обраного виду професійної діяльності.
Відділ абонемента  філії ,  зокрема , провідний бівбліотекар Крістіна Мацків, пропонує старшокласникам інформацію, що характеризує масові професії,  визначає актуальні на сучасному ринку праці професії. З цією метою рекомендуємо  для  молоді  : літературу та буклети, які допоможуть
- зорієнтуватись у виборі професії ,
- ознайомитись з умовами та засобами оволодіння професіями;
- допоможуть сформувати позитивне ставлення до певних видів професійної діяльності,
Якщо Ви шукаєте відповідь на запитання "ЯК ОБРАТИ ПРОФЕСІЮ, СПЕЦІАЛЬНІСТЬ?" - звертайтесь, після карантину, за адресою вул. Головна, 128 у відділ абонемента юнацької філії ЧОУНБ ім. М. Івасюка,
а за більш детальною інформацією - до Чернівецького обласного центру зайнятості, який знаходиться за адресою вул. Університетська, 31.


Немає коментарів:

Дописати коментар