середа, 1 квітня 2020 р.

Інформаційне досьє «В полі зору метеоролога»



23 березня відзначався Всесвітній день метеорології – професійне свято синоптиків усіх країн. Передусім, Всесвітня метеорологічна організація займається питаннями погоди, клімату і води, адже небезпеки від них становить майже 90% від загального числа природних катаклізмів. Зусиллями своїх членів ВМО забезпечує прогнози і ранні попередження про подібні небезпеки, аби сприяти запобіганню і пом'якшенню наслідків від лих, порятунку життів людей, а також зменшенню масштабів шкоди майну і навколишньому середовищу за рахунок більш ефективного управління ризиками.

Тема погоди є найактуальнішою і найпопулярнішою в середовищі людського спілкування. Від погоди залежить і наш настрій, і самопочуття, наші плани і, звичайно, їх здійснення.
Люди намагалися прогнозувати погоду ще із XVII століття, але навіть у ХХІ прогнози синоптиків не завжди точні.                                                                                                                     Прабатьком метеорології вважають Аристотеля, який написав трактат «Метеорологіка»  у якому описав суть явищ: дощу, граду, веселки, полярного сяйва і комет. Але як наука метеорологія сформувалася після винаходу у XVII столітті термометра, барометра і гігрометра. Опрацювання величезної кількості даних стало можливим тільки після появи сучасної комп’ютерної техніки.
Сучасна метеорологія - наука дуже практична і необхідна для життя суспільства. Значна частина метеорологів займається моделюванням рогнозів погоди, клімату, інші працюють в урядових і військових організаціях та приватних компаніях, що забезпечують прогнозами авіацію, мореплавство, сільське господарство, будівництво, а також передають їх по радіо і телебаченню.
Отже, сучасний метеоролог збирає і систематизує відомості про атмосферні процеси, аналізує отриману інформацію, бере участь у підготовці довгострокових прогнозів. Вивчає метеорологічні тенденції і обстановки з метою контролю динаміки погодних умов.
Професія метеоролога потребує від фахівця переважно інтелектуальних затрат. Професійна діяльність, перш за все, має на увазі аналіз, порівняння і узагальнення  даних, виконання конкретних технічних завдань із застосуванням спеціальних навиків праці.
Сучасні дослідження у галузі метеорології та кліматології перебувають у центрі інформаційних повідомлень у засобах масової інформації, так як саме вони спроможні пролити світло на майбутнє нашої планети та життя на ній з огляду на реальні та потенційні кліматичні зміни. У цьому полягає їх місія на сьогодні.
Більше про  цю науку та професію Ви зможете дізнатись із книжкових та періодичних видань , що є наявні в книжкових фондах нашої бібліотеки, філії обслуговування юнацтва ЧОУНБ 
ім.М.Івасюка.
Виконавець В. Кухлій




Немає коментарів:

Дописати коментар