пʼятниця, 3 квітня 2020 р.

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ «ПЕРВОЦВІТ»


Цвітіння – відповідальна пора в житті рослин і час великої уваги до них людей. Різноманітність форм, багатство фарб та ароматів зробили квіти важливим атрибутом людського буття і разом з тим – джерелом смертельної безпеки для них. Це особливо стосується ранньоквітучих рослин, або, як їх точно називають – первоцвітів.
Багато первоцвітів віднесено до числа рідкісних рослин, збір яких законодавчо обмежений, особливо якщо він ведеться з метою прибутку
Всеукраїнська екологічна ліга у лютому-березні- квітні проводить щорічну акцію «Первоцвіт». Одна вирвана квітка виду підсніжник – це вкрадене життя у 45 паростків, які вона могла б дати у майбутньому .
В рамках акції філія обслуговування юнацтва пропонує  досвід вирощування первоцвітів на присадибних ділянках та в кімнатних умовах серед населення
.
Цибулини пролісків, підсніжників, орнітогалюсів, крокусів висаджують у відкритий ґрунт у першій декаді вересня. Глибина посадки – 3-5 см, залежно від діаметра цибулини. Рекомендується саджати цибулини разом з пластмасовою банкою (з-під миючих засобів, наприклад) без дна або з продірявленим дном. Тоді посадковий матеріал не псується і не травмується при викопуванні.
Кращим субстратом є добре дренована земля. Якщо в ній дуже багато глини, то перед посадкою цибулин вносять перегній і пісок. При посадці між цибулинами залишають відстань 3-7 см. Це дозволить надалі пересаджувати їх один раз у 4-5 років.
У середині грудня місце посадки покривають 3-5-сантиметровим шаром листя, торфу. Це покриття знімають у третій декаді лютого. Один раз на кілька років цибулини викопують. Це потрібно робити у травні, коли тільки пожовкне листя рослин. Викопаний матеріал зберігають у сухому прохолодному місці, недоступному для мишей. За тиждень до посадки розділяють гнізда, відокремлюють дочірні цибулини від материнських. Усі первоцвіти – невибагливі рослини. Їх можна поливати в березні-квітні, якщо в цей час земля буде сухою. Щоб цибулини росли великими, можна додавати в землю 2-3-річний перегній з розрахунку 0,5 л банка на 1 цибулину. Для цього треба покласти перегній у лунку, в яку буде висаджуватися квітка.
Підсніжники і проліски розмножуються виключно насінням. Зацвітають рослини в 5-6-річному віці. У середині квітня, коли плоди цих рослин впадуть на землю, їх притрушують перегноєм.
Місця посадки первоцвітів краще орієнтувати на південь. Майже всі вони світлолюбиві, лише конвалії люблять тінь, а печіночниця – півтінь. Більшість з них добре почувається на окультуреному пухкому садовому ґрунті з великою кількістю перегною. Всі рослини протягом квітня-травня потребують рясного поливу і впродовж літа не переносять пересихання. Залежно від погодних умов поливають первоцвіти 2-3 рази на тиждень.

Насіння зазвичай висівають у спеціально підготовлені грядки. Ґрунт на них має бути пухким без грудок, рядки для посіву проводяться на відстані 10 см. Насіння ховають у ґрунт неглибоко: дрібне – до 0,5 см, велике – на 1 см. Дрібне, як пил, насіння висівають поверхнево, а потім після посіву придавлюють дощечкою. Якщо ґрунт не багатий на перегній, посіяне насіння потрібно ще покрити зверху перегноєм або торфом.
Викопування та пересадку цибулин роблять у той час, коли ці рослини перебувають у спокої, але раніше, ніж засохне все листя; якщо навесні – до цвітіння.
Рослини потребують догляду впродовж усієї весни і літа – це поливання і прополювання від бур’янів.

Мешканців Львівщини запрошують до природоохоронної акції ...
До Міжнародного дня Матері-Землі та Дня довкілля НАГАДУЄМО! За порушення умов зростання рослин, занесених до Червоної книги України, незаконне вилучення з природного середовища, а також порушення умов утримання рослин у ботанічних садах, дендрологічних парках, інших спеціально створених умовах, що призвело до їх загибелі, тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого (стаття 90 з Кодексу України про адміністративні правопорушення).
Квіти, що з’являються першими навесні:
Родина Первоцвітові (Primulaceae):
цикламен коський (Кузнецова)
Родина Гіацинтові (Hyacinthaceae)
рястка відігнута
рястка двозначна
рястка Буше
рястка гірська
Родина Амарилісові (Amaryllidaceae):
підсніжник Ельвеза
підсніжник білосніжний (звичайний)
підсніжник складчастий
білоцвіт весняний
білоцвіт літній
Родина Пізньоцвітові (Colchicaceae):
брандушка різнобарвна (пізньоцвіт різнобарвний)
пізньоцвіт анкарський
Родина Лілійні (Liliaceae)
рябчик руський
рябчик шаховий
рябчик малий
рябчик гірський
еритроній собачий зуб
тюльпан бузький
тюльпан змієлистий
тюльпан дібровний
тюльпан Шренка
тюльпан скіфський
тюльпан двоквітковий
Родина Півникові (Iridaceae):
шафран Гейфелів
шафран сітчастий
шафран гарний
шафран кримський
шафран вузьколистий
 Запрошуємо до бібліотеки(вул.Головна 14 та вул. Головна 128) за книгами про квіти! 
Виконавці: Гераськіна С. Кугут В.


 















































Немає коментарів:

Дописати коментар