середа, 22 квітня 2020 р.

ХЕНД-МЕЙД-КЛАС «ЯКЩО ТИ ВМІЄШ МАЛЮВАТИ…»



Молоді в часи карантину важливо не зупинятися, а шукати орієнтири для вибору: де бути і як бути. І це стосується не тільки навчання, а й хобі. Хобі надихає і надає можливість сфокусуватися на майбутньому. Можливо воно зорієнтує у виборі майбутньої професії.
Відділ абонемента філії (Чернівці , вул Головна , 128)  пропонує юнацтву хенд-мейд-клас «Якщо ти вмієш малювати…» А за порадами ми звернулися до члена Національної спілки дизайнерів України, викладача рисунку і живопису ВПУ №3 Любомири Аркадіївни Влад-Зайцевої.

Любомира Аркадіївна вважає, що якщо ти збираєшся стати кравцем, перукарем, майстром манікюру, стилістом, квітникарем, модельєром – конструктором, то тобі варто малювати. Навіть, якщо ти поки що робиш це не дуже вміло. Бо малювання розвиває не тільки смак, й розробляє руку. За влучним виразом викладачки «рука стає розумнішою, ніж голова».
Що малювати і як малювати? Мисткиня радить такий психологічний прийом. Вона пропонує взяти в руки книгу, яку читаєш, яка подобається або яка тобі цікава. Це можуть бути вірші або проза. Проведіть рукою по сторінках та окремих абзацах. І якщо відчуєш тепло від якихось рядків, прочитай і спробуй намалювати емоцію, яку відчуєш. Така вправа розвиває творче мислення і пробуджує фантазію.
А ще варто робити копії картин великих художників. Нехай тебе не лякає, що твоя робота буде поки що далекою від оригіналу. Якщо це класичний живопис – ти розвинеш свою вправність, якщо модерн – розвиваються відчуття і емоції. Зараз багато галерей відкрили свої двері для екскурсій онлайн. Заходь і обирай, що тобі до вподоби.
Важливо також малювати з натури. Звичайно, зараз неможливо піти на пленер. Але можна вийти на балкон або у двір приватного будинку і озирнутися навколо. Що зачепить твою увагу? Світанок чи захід, ніжна квітка, гілка дерева, дощ, старовинна будівля навпроти, людина на сусідньому балконі, кіт, який дрімає на ганку, урбаністичний пейзаж… Обирай те, що викликає в тобі якусь емоцію, і спробуй цю емоцію намалювати.
А ще викладачка радить вчитися читати орнаменти і візерунки як мову мистецтва України. Бо навчання мистецтвом і збереження народних традицій споконвіку були основою виховання патріотизму та прагнення українців до створення і утвердження власної держави.
Поради Любомири Аркадіївни Влад-Зайцевої прості і дієві. Вони допомогли багатьом творчим молодим людям знайти свій шлях у житті та мистецтві.
В матеріалі використані роботи учнів Любомири Аркадіївни Влад-Зайцевої. https://www.facebook.com/lubomira.vladzajceva/videos/2523193894474172/?t=27
Підготувала : І. Хліповська










Немає коментарів:

Дописати коментар