субота, 4 квітня 2020 р.

Огляд сучасної підліткової літератури - рекомендація бібліотекаря


Минулий рік став роком розквіту підліткової літератури.Два роки тому група авторок -волонтерок вирішила
створити книгу, яка б складаласьіз оповідань для підлітків.
Книгу назвали "Окуляри і кролик -гном" і коли вона була написана
письменниці виклали її відкритий доступ на сайт
видавництва "Братське".

Її завантажили 2200 користувачів.
Авторки звертаються до підлітків, які починають відкривати для себе величезний світ, так само, як його відкривають герої дванадцяти оповідань. Їм від 10 до 13 років, а живуть вони в містах України. Юним читачам пропонують радіти та переживати разом із ними.
Починаючи із 2019 року, тематика та глибина повістей для підлітків починає значно розширюватись.
В книзі Оксани Лущевської «Скелет без шафи» описане явище подолання підліткового булінгу головною героїнею Анею. Аня – підліток, який почувається досить самотньо. В неї немає друзів, а однокласники кепкують та ображають її через статуру. Тільки наука, а саме – анатомія, приносить дівчині справжнє задоволення. Аня хотіла б стати науковцем та веде блог із анатомії. Так у неї з’являється таємний друг, який підтримує, розуміє та розраджує. Можливо, Ані вдасться стати більш впевненою та знайти порозуміння із однокласниками.
Книга Саши Камінської «Не кажи нікому» - про актуальне питання стосунків підлітків із батьками. Книгу написано як історію – щоденник чотирнадцятирічної дівчини Аріни. На її сторінках – реальні події, підліткові почуття, перше кохання, травми та вчинки, які вимагають відповідальності. Автор не намагається повчати або читати нотації, адже підлітки достатньо розумні, щоб зробити самостійні висновки. А також, читачі завдяки цій книзі зможуть впізнати себе чи пізнати оточуючих, краще зрозуміти свою особистість. Аріна – головна героїня – переживає не одну кризу: таємниці та недовіра до батьків, власні емоції та переживання, побоювання за долю подруги. Наприкінці книги, читачі дізнаються, чи вийде в дівчини пережити цей складний період та навчитися бути сильною.
Повість «Лепрекони» Валентини Захабури було названо найкращою книгою для підлітків за версією онлайн проєкту БараБука. Лепрекони – не тільки міфічні ірландські персонажі. Це й українські підлітки, які носять зелені черевики та називають себе спільнотою лепреконів. Одна з спльноти, дівчина Наталя отримує листа від свого друга дитинства Антіна. Виявляється, що людина, яка кілька років тому була близькою та зрозумілою, стала зовсім чужою. Друзі –лепрекони вимушені давати раду у стосунках із прискіпливими вчителями, надмірно контролюючими або зовсім байдужими батьками, борються із консервативними соціальними стереотипами. І, як усі підлітки, намагаються пізнати сутність буття, закохуються, дружать, допомагають один одному та вирішують спільні проблеми.

Книга Володимира Арєнева «Сапієнси» стала одним із лідерів в тренді багатогранної підліткової літератури. За жанром це футуристична повість, дія якої відбувається в Києві, у 2178 році. Одного весняного дня звичайний хлопець Михайло Неборак зустрічає нового однокласника, якого звати Олександр Ненарок. У нього цікава родина: дві мами, дід-некромант і залізне серце. І це тільки початок цікавих пригод, які описані в повісті..
Після закінчення карантину звертайтесь у відділи філії обслуговування юнацтва за новинками .

Немає коментарів:

Дописати коментар