четвер, 25 червня 2020 р.

Огляд літератури онлайн для підлітків та їх батьків.Трумен Капоте. Інші голоси, інші кімнати.

Відділ абонемента філії обслуговування юнацтва  рекомендує для прочитання серйозну книгу цікавого автора.
Трумен Капоте. Інші голоси, інші кімнати: роман; пер. з англ. Є. Даскал. — Харків: Віват, 2017. — 224 с.

Це перший роман класика американської літератури Трумена Капоте, який приніс двадцятитрирічному авторові-початківцю визнання та популярність.
Текст «Інші голоси, інші кімнати» — напівавтобіографічний твір, але написаний за всіма канонами жанру південної американської готики.
Головний герой роману, тринадцятирічний юнак Джоел Гаррісон Нокс, після смерті матері змушений переїхати до свого батька, котрого він ніколи не бачив.
Тут можна простежити автобіографічні мотиви, бо Трумен Капоте теж у цьому ж віці залишився без батьківського піклування. Полишивши друзів у Новому Орлеані, Джоел вирушає на південь Америки до таємничого і відлюдькуватого ранчо Скалліз-Лендінґ. Та й, взагалі, здається на хлопчика там і не чекали.  Починаючи з першого ж дня, Джоел почувається зайвим, нажаханим старезним будинком, котрий «щороку западає в землю на десять сантиметрів». Довкруж відбуваються непояснювані речі: у вікнах тріпотять фіранки, миготять тіні, будинок живе своїм життям, навіть без людей. Столітні дерева повипинали поверх землі своє коріння у страхітливих формах, що нагадують змій та чудовиськ. Джоел спантеличений, настрашений, самотній.
А найжахливіше те, що йому так і не вдалося побачитись з батьком. Бо мешканці будинку (мачуха Емі й її кузен Рендолф), здається, ладні на все, щоб запобігти цьому. Бурхлива фантазія і непересічне мислення юнака бачать світ у властивому даному віці фарбах та напівтонах. Дуже цікавою з цієї точки зору є портретна галерея персонажів очима хлоп’яти. Кмітливий юнак розрізняє маски героїв.
Що ж врешті решт трапилося насправді з батьком хлопчика? Чому він знерухомлений каліка? І який стосунок до цього має Рендолф й Емі? Питань забагато для підлітка, але шукаючи відповіді юнак дізнається дуже багато подробиць із життя мешканців Скалліз-Лендінґу. Часто-густо ці подробиці видаються ну зовсім фантастичними.
Отже, «Інші голоси, інші кімнати» Трумена Капоте справжній  роман-дорослішання, роман-пізнання світу та відшукування свого місця в ньому юного Джоела, за персоною якого криється сам автор. Підліткові сподівання та розчарування, мрії і надії, обережні перші кроки дорослішання, помилки й перемоги — все це так універсально, і в той же час унікально для будь-кого. Роман для будь-якого віку, для всіх і кожного.
 Рекомендація Т. Місько.

Немає коментарів:

Дописати коментар