середу, 6 травня 2020 р.

Інформаційно-мистецький екскурс в історію" Вічна вам пам'ять , солдати!""


8 - 9 травня Україна і весь світ  відзначають Дні пам'яті жертв Другої Світової війни.
Війні 1939-1945 років присвячено безліч щирих, зворушливих пісень. Щороку ми чуємо їх, переспівуємо і згадуємо страшні часи, як донедавна їх згадували наші батьки і діди.
 Війна викликала до життя  пісні, які потрібні були солдатам перших ешелонів, що відправлялися на фронт, першим призовникам та добровольцям, ополченцям на призовних пунктах. А ще виникли пісні  похідні, стройові, ліричні, що створювалися  композиторами й поетами, публікувалися в газетах, виходили окремими листівками, виконувалися на радіо, звучали з екрана у воєнних кіно збірниках: пісні – лозунги, пісні – заклики, що виражали почуття всенародного гніву, ярості, прагнення до боротьби, до відсічі ворогу.
Із старими ж піснями відбулася дивна й неочікувана метаморфоза: мирні, довоєнні, вони стали першими воєнними, набули ніби другого, раніше не існуючого змісту, що став головним. Розповідаючи про кохання і коханих, про розлуку та зустрічі, про рідний дім та природу, вони зазвучали як спогади, як нагадування про ті мирні дні, те мирне життя, за повернення якого йшла війна, заради якого солдати воювали і жертвували власним життям. Заново народившись, вони допомагали воювати, стали символом і своєрідною запорукою того, що мирний час вернеться, що його потрібно повернути, вигнавши загарбників з рідної землі.
 Всім відомі:
"Священная война"
"В землянке"
"Нам нужна одна победа"
"Темная ночь"
"Враги сожгли родную хату"
"Неизвестный солдат"
"Журавли"
"День Победы"
"Бери шинель, пошли домой"
«Катюша»
«Синий платочек».
 Але, крім відомих композицій, існують також менш популярні, але все ж дуже значимі україномовні композиції, присвячені війні і Перемозі (Ольга Павловська - Степом, степом..,  Галина Брусницин -  9 Травня, Наталя Бучинська - Перемога та інші)
 Звичайно, всі  вони дуже тяжкі за змістом, адже описують події, які відлунням звучать і до наших днів. Хочеться вірити, що ніколи знову.  Сьогодні ми пропонуємо тобі згадати ці пісні   і таким чином вшанувати пам'ять жертв Другої Світової війни.
 Зі святом 9 Травня!. 

 Рекомендований список цих пісень :
Балада безсмертя / Муз. О. Білаша., сл. Д. Павличка // Олександр Білаш. Пісні. – К. : Муз. Україна, 1987. – С. 1-4.
Від Москви до Карпат / Муз. А. Кос-Анатольського, сл. П. Воронька // Цих днів не змовкне слава : пісенник. – К. : Муз. Україна, 1977. – С. 108-109.
День Перемоги  / Сл. М. Луків, муз. О. Бурміцький // Величальна Україні. – К. : Дніпро, 2004. – С. 160 – 161.
Попенко. Білі лебеді : збірка пісень. – Ужгород : Поліграф.-Центр „Ліра”, 2000. – С. 10 – 12.
На бій  / Муз. А. Штогоренко, сл. Т. Масенко // День Победы: Песни Военных и послевоенных лет / Сост. В.Лебедев. – К. : Муз. Украина, 1985. – с. 13-15.



Немає коментарів:

Дописати коментар