пʼятницю, 22 травня 2020 р.

РЕКОМЕНДАЦІЯ ВІД КНИГАРНІ "Є": КНИГИ, ЯКІ ЧИТАЮТЬ ЗА ПРОГРАМОЮ В ЗАКОРДОННИХ ШКОЛАХ.


РЕКОМЕНДАЦІЯ ВІД КНИГАРНІ "Є": КНИГИ, ЯКІ ЧИТАЮТЬ ЗА ПРОГРАМОЮ  В ЗАКОРДОННИХ ШКОЛАХ.
Шкільна програма з літератури викликає у кожного з нас суперечливі почуття. З одного боку, знаходилися дуже влучні книги, які втрапляли в саме серце чи захоплювали неймовірним сюжетом, а з іншого боку, бували й такі, що не відгукувались всередині і їх було важко дочитати. Шкільні книги інших країн теж бувають різними. Декотрі з них навчають бути людяними й добрими, інші викликають гостре відчуття справедливості, а треті занурюють у захоплюючі світи!

Недивина, що у НІМЕЧЧИНІ з 9 класу школярі вивчають творчість Гете, у ФРАНЦІЇчитають казку-притчу «Маленький принц» Екзюпері  та «Пані Боварі» Флобера. У той самий час неймовірним видається факт, що учням старших класів у Франції доручають написати текст у стилі Вольтера, а в Нідерландах на уроках літератури вивчають вампірську сагу «Сутінки» Стефані Маєр.
У БРИТАНІЇ у віці 10-11 років хлопчики й дівчатка читають книжку «Хлопчик на ім’я Гоуп» Лари Вільямсон. Історія про одинадцятирічного Дена Гоупа не залишить байдужим навіть дорослого. Ден мріє про маленькі радощі, він хоче мати повноцінну сім’ю, проте є речі, які не можуть статись попри сильну волю дитини. Батько з матір’ю розлучились ще 4 роки тому, Дену дуже бракує тата. Проте, може, у нього таки з’явиться нова дружна сім’я. Книжка Лари Вільямсон навчає цінувати дружбу, вірити у краще та дбати про щастя своїх близьких.
Звичайно, не обходяться у школах БРИТАНІЇ і без класичних фентезійних історій. «Гобіт, або Туди і Звідти» Джона Руела Толкіна заслужено потрапив до переліку книг, що вивчають у межах шкільної програми. Небезпечна мандрівка невеличкого Гобіта, який звик добряче попоїсти – аж 5 разів на день і затишно жити у своїй чудовій норі. Натомість вирушає у подорож, яка серйозно змінить його. Він почне думати не лише про себе, а й про товаришів, стане більш стійким і терплячим! А одного разу навіть.. Е, ні! Тут без спойлерів. Якщо ви досі не знаєте історії Гобіта, то бігом читати!
Книги АМЕРИКАНСЬКИХ шкіл – це перш за все американська класика, як от роман «Ловець у житі» Джерома Девіда Серінджера. Голден Колфілд походить із пристойної родини, має хороших батьків і чемну молодшу сестричку. Здавалося б, все добре, та у школі, де він навчається він помічає соціальну нерівність, а непотрібні вигадки дорослих та необхідні формальності абсолютно незрозумілі Голдену, як і кожному підлітку у свій час.
Перелік шкільних книг у АМЕРИКАНСЬКИХ школах доповнює «Міст в Терабітію» Кетрін Патерсон. Багатьом знайомий сюжет завдяки чудовій екранізації. Книга розповідає про Джесса та Леслі, двох однокласників, які частенько навідуються до лісу і вигадують там власний світ. «Міст у Терабітію» розповідає про важливі речі: непорозуміня між людьми, проблеми в школі, бідність, несправедливість тощо.
Перелік іноземних книг для дітей, які варто прочитати, досить великий, тож треба поспішати і батькам, і дітям.
Інформація від Т.Місько

.






Немає коментарів:

Дописати коментар