четвер, 7 травня 2020 р.

Онлайн - рекомендація для тих, хто цікавиться історією.


Філія обслуговування юнацтва пропонує для прочитання два твори  українських авторів про події Другої світової війни  на  території України.

Роман - хроніка "ХРЕЩАТИЙ ЯР" - твір про життя окупованого німецькими військами Києва 1941 - 1943 років. Цей роман ДОКІЯ ГУМЕННА назвала хронікою, оскільки правдиво й реалістично відтворила в ньому калейдоскоп подій того часу, деталі окупаційного побуту. Життя звичайних людей в окупації, як тоді казали "при німцях", багато десятиріч залишалося закритою зоною для "материкової" літератури. Наскрізна проблема роману - хроніки  - доля України, спроба відновлення втраченої державності, визначення місця й ролі українського народу між двома тоталітарними системами.
 Основним принципом побудови твору є фіксація безпосередніх вражень, спостережень, співпереживань авторки, що вказує на імпресіоністичне забарвлення. У "ХРЕЩАТОМУ ЯРІ" поєднується зображення реальних подій, спогадів з уявою письменниці, мистецьким перетворенням явищ.

На відміну від митців - імпресіоністів, автор не обмежується зображенням вражень від побаченого й пережитого, тому простір твору й виходить за межі роману, стає хронікою пережитих подій.

УЛАС САМЧУК. " НА БІЛОМУ КОНІ. НА КОНІ ВОРОНОМУ". Ця книга - одне з небагатьох свідчень того, наскільки важко було представникам української інтелигенції перебувати в умовах окупації.
 Автор , як видно зі споминів, прагнув будь - якою ціною зберегти свою людську і національну гідність і, будучи далеко за кордоном, зумів передати настрої земляків та неповторний менталітет свого краю.
 Персонажі та події не вигадані. Тут читач знайде багато знайомих імен: Олена Теліга, Євген Маланюк, Олег Ольжич...
 Цей автобіографічний твір відомого українського прозаїка, що охоплює період Другої світової війни, вперше виданий на теренах України


Немає коментарів:

Дописати коментар