середу, 6 травня 2020 р.

Огляд літератури онлайн.європейський бестселер для любителів історичної оповіді, містики, детективу, фантастики!


Відділ абонемента рекомендує книги КАРЛОС РУЇС САФОНА. ( Нар. 25 вересня 1964, Барселона, Іспанія) — сучасний іспанський письменник, автор багатьох бестселерів.

Навчався в Єзуїтському коледжі св. Ігнасіо, після закінчення якого почав вивчати наукову інформатику. Під час першого року навчання, йому запропонували роботу у сфері реклами і, таким чином, він займав посаду креативного директора в одній із найвпливовіших агенціях Барселони, проте 1992 вирішив залишити роботу на користь своєї літературної діяльності.
В одному зі своїх інтерв'ю, Карлос Руїс Сафон каже, що зрозумів своє покликання стати письменником ще у дуже юному віці, але не знає, як саме так трапилось, адже його батьки не займалися письменницькою діяльністю. Його матір була домогосподаркою, а батько — досить успішним страховим агентом. Однак, як стверджував сам письменник: «Світ книг та читання відігравав важливу роль у їхній сім'ї».
Свою письменницьку кар'єру розпочав з написання ПІДЛІТКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ. 1993 року світ побачив перший роман письменника — «ПРИНЦ ТУМАНУ», який мав чималий успіх та отримав літературну премію «Edebé» в номінації «Підліткова проза». Карлос Руїс Сафон, який ще з дитинства захоплювався кінематографією та Лос-Анджелесом, вирішив використати грошову частину премії на здійснення своєї дитячої мрії, і 1993 року переїхав до США, де спочатку працював сценаристом на телебаченні, але одночасно працював над своїми новими книгами. Повернувся у Барселону аж 2006 року.
Наступні дві книги — романи «Опівнічний палац» (1994) та «Вересневі вогні» (1995) разом із дебютним романом письменника «Принц туману» (1993) утворюють книжкову серію «ТРИЛОГІЯ ТУМАНУ». 1999 року світ побачив роман «Марина», який також розрахований на юних читачів.
У січні 2001 вийшов перший роман-бестселер, який націлений на дорослу аудиторії — «ТІНЬ ВІТРУ» , що приніс письменнику численні літературні нагороди та увійшов до списку «100 найкращих книжок іспанською мовою за останні 25 років». СЕРЕДНЬОВІЧНИЙ ГОТИЧНИЙ РОМАН має своїх шанувальників по всьому світу, тираж 10 млн. Другою книгою для дорослих став роман «ГРА ЯНГОЛА» ( 2008 ).
Обидва романи входять до тетралогії «ЦВИНТАР ЗАБУТИХ КНИЖОК», яку автор присвятив своєму рідному місту БАРСЕЛОНІ.Третя книга серії отримала назву «В'ЯЗЕНЬ НЕБА» (2011). 2012 року світ побачило оповідання «Вогняна троянда», яке займає центральне місце серед романів серії та розповідає про події, що відбуваються у часи іспанської інквізиції п'ятнадцятого сторіччя. Четвертий та заключний роман циклу «ЛАБІРИНТ ДУХІВ» опублікований 17 листопада 2016 року.
В одному зі своїх ІНТЕРВ'Ю Карлос Руїс Сафон так говорить про свій креативний стиль письма:
« Метод моєї роботи складається з декількох пластів. Я пишу так, наче створюю кінострічку, тобто трьохрівнево. Перший рівень — передпродукція, коли створюється дорожна карта майбутньої роботи. Згодом з'являється усвідомлення, що слід усе переробити. Третім же рівнем стає зйомка — накопичення елементів, з яких складатиметься фільм. Проте, все дуже складно і неодмінно знайдеться ще ціла низка рівнів, які навіть не очікуєш. Під час написання виступають все нові і нові пласти, які змушують багато чого змінювати. На цьому етапі також виникає питання: «А як щодо зв'язності, мови, стилю? Вважаю, що така багаторівнева схема не має бути помітною для читача, який у процесі ЧИТАННЯ МАЄ РУХАТИСЬ ЯК ВОДА, тобто все має сприйматися непримітно... Але щоб досягти такого результату потрібно багато праці.»
Тож до скорої зустрічі з книгами К.Р.Сафона на вул. Головній, 128, у відділі  юнацького абонемента
Проінформувала Т.Місько

Немає коментарів:

Дописати коментар