четвер, 14 травня 2020 р.

Практикум ситуації "Пивний фронт: за ким перемога?"



 Щодня ми зустрічаємось з популярними порадами та твердженнями щодо вживання  нібито безпечного напою - пива   . ШСАП звернулася до лікаря-нарколога, лікаря-методиста Управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров'я м. Чернівці Іванни Ігорівни Герасимчук ( Ivanna Gerasymchuk) з проханням розвінчати популярні міфи про алкоголь та дати дієві поради підліткам, як сказати «Ні!», коли тобі пропонують алкогольні напої ,в тому числі і пиво.
Пропонуємо вашій увазі думку експерта.

Міф №1: пиво є легким безневинним напоєм. Вчені, які досліджують проблему алкоголізму, цілком обґрунтовано вважають неправомірним поділ спиртних виробів за ступенем шкідливості їхнього впливу на організм, оскільки не шкідливих – немає. Пляшка сучасного світлого пива еквівалентна 50-60 г горілки, тож воно спричиняє таку саму залежність, але більш підступну. Бо часто людина довго не може усвідомити, що вона залежна (це ж лише пиво!), а лікується пивна алкогольна залежність ще складніше, ніж горілчана.
Міф №2: алкогольні коктейлі не спричиняють залежності. Алкогольні коктейлі небезпечні в першу чергу тим, що, як і всі інші "смачні" спиртні напої, вони непомітно, поволі привчають людину до алкоголю. Банкові «слабкі» коктейлі поєднують в собі всі "принади" і алкоголю, і психостимуляторів, і типового хімічного сурогату. Кофеїн та етанол, які в них містяться, спричиняють звикання. А значить, банкові коктейлі – це "подвійний удар", а в поєднанні з цукром, консервантами, барвниками і ароматизаторами сприяють розвитку багатьох хвороб.
Міф №3: алкоголь – не калорійний. Насправді алкоголь має дуже високу енергетичну цінність, причому чим міцніший напій, тим більш калорійним він є. Найбільш високий цей показник у горілки.
Міф №4: алкоголь добре зігріває під час холодів. Тут все просто – алкоголь розширює поверхневі судини тіла і збільшує їх кровонаповнення, при цьому збільшуючи тепловіддачу. Тому випивши алкоголю на морозі на короткий час ви справді зігрієтесь, але тепловтрати при цьому зростуть. Так людина ризикує непомітно для себе отримати переохолодження, а то і замерзнути на смерть.
Міф №5: алкоголь допомагає під час застуди. Ні! В результаті впливу алкоголю на вже запалену слизову горла його набряк збільшиться, і це тільки посилить запалення. Крім того, алкоголь діє як сечогінне і зневоднює організм, а пересушені слизові стають більш сприйнятливими до інфекції. Під час підвищеної температури алкоголь категорично протипоказаний, оскільки за наявності в організмі інфекції більшість органів і так страждають від токсинів, що виробляють шкідливі мікроорганізми.
Міф №6: вживання міцного алкоголю допоможе запобігти захворюванню на Covid-19. Етанол ефективний тільки як зовнішнього антисептик! Дехто вживає алкоголь, щоб знезаразити ротову порожнину і стравохід, забуваючи, що вірус потрапляє в організм через слизові оболонки не тільки ротової порожнини, але й очей і носа. Будь-яка інфекція - це інтоксикація, а алкоголь тільки посилює її. Пити спиртне для профілактики або лікування хвороби - нерозумно. Всі можливі позитивні ефекти, які містить в собі алкоголь, зрештою, перекриваються його згубними властивостями.
Але недостатньо просто володіти інформацію, що навіть несистематичне вживання алкоголю може привести до серйозних наслідків, особливо в юному віці. Важливо вміти приймати відповідальні рішення. У віці 12-17 років підлітки вже багато знають про алкоголь, вони бачать, що деякі однолітки вживають його. Для того, щоб чинити опір впливу однолітків, потрібно щось більше, ніж загальна ідея про невживання алкоголю. Тут головне навчитися говорити «ні». Проблема в тім, що слово «ні» потрібно говорити своїм кращим друзям, з якими ти проводиш багато часу.
Що робити в ситуаціях, коли твоє внутрішнє «Я» каже: «Ні, не хочу цього робити! Не буду! Мені це не потрібно!», - а все навколо змушує тебе діяти проти волі? При цьому тебе часто зачіпають «за живе», шантажують, погрожують або тиснуть: «ти що, злякався?», «Важко тобі, чи що?», «Кінчай ламатися», «ти що, підеш і залишиш друзів?», «якщо ти справжній друг…», «якщо ти мене любиш, то …», «якщо ти нормальний пацан, то давно б вже спробував травку/вкрав гроші», «всі дівчата давно вже займаються сексом, а ти що, гірше всіх?» і так далі. Чути таке, звичайно, прикро. Часто, під впливом емоцій, твоєю першою реакцією буде бажання довести, що вони не праві, а ти все це можеш.
Але перш ніж погоджуватися, прислухайся до себе. Щоб сказати «ні» або «так», треба навчитися зважувати всі «проти» і «за», що ти отримуєш і що втрачаєш, якщо погодишся на пропозицію. Якщо тобі цього не хочеться, не подобається, не входить у твої плани, може бути небезпечним для здоров’я і навіть для життя, то сміливо говори: «Ні».
Ти можеш звалити все на батьків і домашні справи: «Я вже й так спізнилася, побіжу додому, а то вб’ють – я повинна ще в магазин зайти».
Можна послатися на справи: «Народ, без образ, я піду, у мене завтра тренування (репетитор, тест)» або знайти поважну причину: «Вживаю ліки, вони з алкоголем не «монтуються», іншим разом», послатися на настрій: «Немає настрою», «Не в кайф».
Навчися говорити «ні» з жартами: «Моя собака мене не зрозуміє» або «Я б і радий, але Меркурій сьогодні в активній фазі – ніяк неможливо».
На фразу «Якщо ти мій друг, ти зробиш це», відповідай так само: «Якщо ти мій друг, припини мене діставати». Можна «помінятися місцями» і самому надавити: «Ти чого причепився? Що тобі треба? Найрозумніший, чи що? Найкрутіший, га?» Або просто відмовитися продовжувати розмову: «Все, тема закрита, я двічі не повторюю».
Найголовніше в таких випадках – вести себе якомога спокійніше і впевненіше. Впевнена поведінка викликає в оточуючих повагу. Твоє рішення – це твій вибір, і відповідальність за нього теж завжди буде за тобою.
А ви вмієте відмовляти? Чи частіше йдете слідом за натовпом?








Немає коментарів:

Дописати коментар