пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Інформаційний нон- стоп «Через книгу – до добра і світла!» - до Дня слов’янської писемності і культури



Українці разом з усіма іншими слов’янськими народами 24 травня відзначають День слов’янської писемності й культури.
Свято встановлено згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, покровителів Європи.


Кирило (827–869) і його старший брат Мефодій (815–885) народилися в македонському місті Фессалоніки (тепер Салоніки, Греція) в сім’ї воєначальника. За походженням болгари. Якщо Кирило був стовідсотковим гуманітарієм – здобув освіту в школі при імператорському дворі Константинополя, а згодом працював патріаршим бібліотекарем і викладав філософію, а потім перебував, навіть, на дипломатичній службі, то Мефодій був спочатку військовим, правителем однієї з слов’янських областей поблизу Солуня. Військова кар’єра його не вдовольняла, і він став ченцем, а невдовзі й ігуменом одного з монастирів у Малій Азії.

Згодом брати об’єдналися в просвітницькій діяльності – перекладали слов’янською мовою богослужебні книги, самі писали оригінальні твори, проповідували православ’я, виступаючи проти німецького католицького духовенства (вже тоді точилася боротьба між греко-православною Візантією і латино-католицьким Заходом за вплив на слов’янські племена), відкривали при церквах школи, готували учнів. Вони упорядкували слов’янський алфавіт і переклали на церковнослов’янську (староболгарську) мову Євангеліє.
На початок ХІ ст. на Русі використовувалися дві системи письма – кирилиця і глаголиця. Певною перевагою кирилиці перед глаголицею було відносно простіше накреслення літер.  Автором глаголиці вважають Кирила; її літери переважно пов’язані з грецьким алфавітом. Згодом глаголиця лягла в основу кирилиці, на основі якої склалися алфавіти багатьох слов’янських народів. Сьогодні нею користуються понад 250 млн. людей і вона стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма. Донедавна кирилецею послуговувалися румуни і молдавани, але потім вони перейшли на латиницю.

Спроби (в т. ч. силоміць) запровадити замість кирилиці латиницю на західноукраїнських землях (у Галичині в ХІХ ст., у Закарпатті – на початку ХХ ст.) були відкинуті. Існує думка, що кирилиця прийшла до Київської Русі з Болгарії разом із старослов’янськими богослужними книгами після офіційного прийняття християнства у 988 році. Найдавнішою точно датованою кириличною книгою є давньоруське Остромирове Євангеліє 1056–1057 років.

Здобутки рівноапостольних Кирила і Мефодія стали тим культурним підґрунтям, з якого поширилося християнство.

Вшанування пам’яті засновників слов’янської писемності й літератури має давню традицію: у Чехії свято на честь Кирила й Мефодія почали відзначати в 1349 році, у Болгарії – в 1851.

В Україні ім'я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845–1846).

Наш спільний обов’язок не лише дбати про історико-культурну спадщину, а й забезпечувати розвиток сучасної креативної української культури.

Утверджуймо імідж високоосвіченої української нації та плекаймо неоціненний скарб – нашу  мову. Адже лише любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства.

 Пропонуємо список книг  на дану тему:
Іларіон (митрополит). Кирило й Методій : апостоли Всеслов'янські / Іларіон. - Вінніпег : Віра й культура, 1963. - 14 с.

Біленька - Свистович  А.В. Церковнослов' янська мова. Підручник зі словником./А.В. Біленька - Свистович .- К.:Криниця, 2006.- 353 с.

Леута О.І. , Гончаров В.І. Старослов' янська мова: збірник вправ і практичних завдань./ О.І.Леута ,В.І. Гончаров.- К..1995. -393 с.

Мудрое слово Древней Руси.(Х1-ХУ11 в.)./ В.В.Колесова -.М,, 1989.-464 с.


 Огієнко І. І. Історія церковно-слов'янської мови / І. І. Огієнко ; Інститут дослідів Волині. - Вінніпег : Волинь, 1970. – Т. 1 : Костянтин і Мефодій : їх життя та діяльність : історично-літературна монографія. – С. 324, [3] с.;

Півторак Г. Українці: звідки ми і наша мова./Г.Півторак -К.: Наукова думка, 1993.- 289 с.















:



Немає коментарів:

Дописати коментар